yle.fi-etusivu

Vaalipäällikkö perussuomalaisten ehdokaskohusta: "Olisi voinut tapahtua mille tahansa puolueelle"

Vaasan vaalipiirissä perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana oleva mies on tuomittu lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ehdokaslistoilta miestä ei enää saa pois.

kuntavaalit

Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu henkilö on perussuomalaisten ehdokkaana Vaasan vaalipiirissä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun). Keski-ikäinen mies on ehdolla eteläpohjalaisella paikkakunnalla.

Perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin vaalipäällikkö ja tiedottaja Juha Rantala kertoo, että tapaus on järkyttänyt Etelä-Pohjanmaan alueella koko puoluekenttää.

Rantalan mukaan piirissä on edellytetty, että yhdistykset sitoutuvat tarkastamaan ehdokkaidensa taustat.

– Täytyy myöntää, että kovassa vaalikiireessä ja paineessa ote on valitettavasti vähän höltynyt. Jatkossa täytyy tapahtua selvää skarppaamista, Rantala sanoo.

Perussuomalaisilla on käytössä kuntavaaleissa ehdokassopimus. Rantala ei osaa kuitenkaan sanoa, onko kyseinen ehdokas allekirjoittanut sen, sillä käytännössä on jonkun verran yhdistyskohtaisia eroja. Rantalan mukaan ehdokassopimuksessa on kohta, jolla ehdokas vakuuttaa, että on kertonut taustoistaan rehellisesti.

Vakuutan, että olen kertonut taustoistani rehellisesti, mm. siitä onko minut tuomittu rikoksesta tai onko tutkinnassa meneillään mahdollisesti rikokseksi luokiteltavia asioita.

"Voisi tapahtua mille tahansa puolueelle"

Juha Rantalan mukaan ehdokaslistat on jätetty keskusvaalilautakunnalle, eikä ehdokassitoumuksia saa enää peruttua.

– Olisi ollut fiksua, että kyseinen ehdokas pelastaa muiden kasvot sillä, että olisi tullut esille.

– Tämä opettaa meitä taas – ja toivottavasti muitakin puolueita – olemaan tarkempia ehdokasrekrytoinnissa. Että entistä tarkemmin ehdokasasetteluihin ja yksittäisten ehdokkaiden taustoihin pitää puuttua, Rantala sanoo.

Rantalan mukaan kyseessä on vakava asia.

– Se olisi kuitenkin voinut tapahtua mille tahansa puolueelle. Jos ruvetaan kaikkien ehdokkaiden taustoja tutkimaan, niin mitä kaikkea sieltä voisi löytyä. Seuraavissa vaaleissa voi olla joku toinen puolue tällaisen tapauksen suurennuslasin alla.

Rantala ei usko, että tapauksella on merkittävää vaikutusta perussuomalaisten menestykseen kevään kuntavaaleissa.

– Tämä tapaus on valitettava yksittäistapaus, ei se perussuomalaisten yleisimagolle tee hallaa. Kyllä ihmiset ymmärtää, Rantala sanoo.

Useita tuomioita

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) mies sai viime vuonna 5 kuukauden vankeusrangaistuksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Sanomalehti Ilkka kertoo (siirryt toiseen palveluun), että mies on tuomittu viimeisen 12 vuoden aikana viisi eri kertaa käräjäoikeudessa. Tuomioista ankarin on viime kesänä annettu viiden kuukauden ehdollinen vankeusrangaistus lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lehden mukaan tuomittu on koeajalla tämän vuoden loppuun saakka.