FBI tutkii Venäjän mahdollista vaikuttamista USA:n presidentinvaalien tulokseen

Kongressin tiedusteluvaliokunta kiisti yksiselitteisesti Trumpin väitteet salakuuntelusta.

Donald Trump
James Comey
James ComeyMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n johtaja James Comey vahvisti maanantaina, että FBI tutkii, vaikuttiko Venäjä Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Comeyn mukaan FBI tutkii, millaisia yhteyksiä Trumpin vaalikampanjassa olleilla henkilöillä on ollut Venäjän johtoon. Lisäksi FBI tutkii, oliko Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltojen vaaleihin esimerkiksi suunniteltu tai toteutettu yhdessä Trumpin vaalikampanjan kanssa.

Tammikuussa Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut arvioivat, että Venäjä ja presidentti Vladimir Putin sekaantuivat Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Tätä ennen tiedustelupalvelut eivät ole julkisesti kertoneet, tutkivatko ne Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjälle.

Comeyn mukaan tutkinta on ollut käynnissä viime heinäkuusta asti, jolloin hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen demokraattipuolueen tietokoneisiin ja vuosivat julkisuuteen puolueen sähköposteja. Hakkerit on liitetty Venäjään.

Comey ei kertonut tutkinnan yksityiskohdista.

– Tämä on meneillään oleva ja salainen tutkinta. Siksi en voi kertoa enempää siitä, mitä teemme ja ketä tutkimme, Comey sanoi.

Valiokunta erimielinen

Viikkoja velloneen kohun takia senaatin tiedusteluvaliokunta piti harvinaisen julkisen kuulemistilaisuuden. Valiokunnan puheenjohtaja, republikaanien Devin Nunes sanoi avauspuheessaan, ettei ole nähnyt todisteita siitä, että Trumpin vaalikampanja olisi vehkeillyt Venäjän kanssa.

Tiedusteluvaliokunnassa on selvästi eriäviä mielipiteitä. Valiokunnan varapuheenjohtaja, demokraattien Adam Schiff luetteli pitkän listan Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän epäillyistä yhteyksistä.

Schiff myönsi, että epäilyt voivat olla onnettomien sattumusten summa.

– Mutta on mahdollista – ehkä jopa enemmän kuin mahdollista – että kyse ei ole sattumasta, vaan kyse on tarkoituksellisista ja toisiinsa liittyvistä asioista, ja Venäjä yrittää vaikuttaa Yhdysvaltoihin samalla tavalla kuin Venäjä on yrittänyt vaikuttaa Eurooppaan, Schiff sanoo.

Valiokunta lyttäsi Trumpin väitteet puhelinkuuntelusta

Valiokunta tyrmäsi yksiselitteisesti presidentti Donald Trumpin väitteet, että presidentti Barack Obama olisi määrännyt Trumpin salakuunneltavaksi.

– Sanon tämän selvästi: Tiedämme varmasti, että Trumpia ei salakuunneltu, republikaaniedustaja Nunes sanoi puheessaan.

Nunesin mukaan on kuitenkin mahdollista, että Trumpia on voitu tarkkailla jollakin muulla tavalla.

Presidentti Trump aiheutti kohun väittämällä, että Barack Obama olisi määrännyt Trumpin salakuunteluun. Trump ei koskaan antanut todisteita twitter-väitteensä tueksi.

Viime viikolla Valkoinen talo vihjasi, että Britannian signaalitiedustelu GCHQ olisi ollut mukana salakuuntelussa. Vihjaus raivostutti Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten kanssa läheistä yhteistyötä tekevän GCHQ:n, joka nopeasti kuittasi Trumpin väitteet naurettavina.