Koe uusi yle.fi

Imagotutkimuksesta lunta tupaan keskustalle: Aiempaa ylimielisempi, johto entistä taitamattomampaa

Hallituskausi on tahrannut ministeripuolueiden julkikuvaa, mutta kovimman kolauksen on kokenut keskusta, paljastaa TNS Gallupin puolueimagotutkimus

puolueet
Sipilän hallituksen nimitys.
Sipilän hallitus 29. toukokuuta 2015.Valtioneuvosto

Puolueiden sisäiseen käyttöön tehty imagotutkimus ei imartele halllituspuolueita, jotka kaikki koetaan nyt aiempaa kielteisempinä.

Suurin romahdus koskee keskustaa. Leppoisana puolueena aloittanutta keskustaa pidetään nyt huomattavasti ylimielisempänä kuin vuosi sitten. Ylimieliseksi keskustan arvioi nyt 42 prosenttia vastanneista. Vielä vuosi sitten näin arvioi 31 prosenttia.

Kokoomus on jo vuosia mielletty ylimielisimmäksi puolueeksi. Kokoomus on vähitellen pääsemässä maineestaan eroon. Nyt ylimieliseksi kokoomuksen arvioi 49 prosenttia vastanneista. Alexander Stubbin aikana luku oli 61 prosenttia.

Perussuomalaisia pidetään hallituksen vähiten ylimielisenä puolueena. Mielikuva on perussuomalaisten kannalta vain parantunut. Nyt ylimieliseksi puolueen arvioi 33 prosenttia, kun hallituskauden alussa näin ajatteli 38 prosenttia.

Keskustan johto saa murskaavan arvion

Keskustan johtajia pidettiin hallituksen alkuaikoina vetovoimaisimpana (29 prosenttia), mutta nyt hallitusvastuu on tasannut kaikkien kolmen puolueen vetovoiman 15 prosentin tietämille.

Myös käsitys keskustajohdon taidoista on muuttunut täysin. Johtoa pitää nyt taitamattomana 42 prosenttia, kun vuosi sitten näin ajatteli 32 prosenttia vastaajista.

Kokoomukseen verrattuna ero on suuri, 15 prosenttiyksikköä. Kokoomusjohtoa pitää taitamattomana 27 prosenttia vastanneista. Vielä hallituskauden alussa tilanne oli täysin toinen, yli puolet, 51 prosenttia arvioi kokoomusjohton taitamattomaksi.

Myös perussuomalaisten johto on parantanut mielikuvaansa vuoden aikana. Taitamattomaksi perussuomalaisjohtoa sanoo 34 prosenttia vastanneista, kun viime vuonna lukema oli 10 prosenttiyksikköä suurempi.

Luottamus keskustaan vähentynyt

Kun hallitus aloitti, kansalaisten luottamus keskustaan lisääntyi. Nyt luottamus on vähentynyt, kertoo 42 prosenttia haastatelluista. Luottamus lisääntyi hallitustaipaleen alussa, mutta nyt vain 12 prosenttia sanoo luottamuksensa lisääntyneen.

Myös luottamus kokoomukseen väheni aluksi, mutta nyt tilanne on tasaantunut ja 34 prosenttia sanoo luottamuksensa vähentyneen. Toisaalta luottamus ei ole juuri lisääntynytkään.

Tilanne on sama perussuomalaisilla. Luottamus puolueeseen väheni roimasti aluksi, mutta nyt lukema on 38 prosenttia.

Tutkimuksen on toteuttanut Kantar TNS. Sitä varten haastateltiin 10.–20. helmikuuta 1 235 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen