1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lihateollisuus

Brasilialaisista kohulaitoksista tuotu lihaa myös Suomeen

Lihaa on tuotu Suomeen tämän vuoden puolella laitoksista, joissa on paljastunut lihan puhtauteen liittyviä ongelmia.

lihateollisuus
Varastoitua lihaa.
Brasilialaista lihaa kaupassa Sao Paulossa 20. maaliskuuta.Miguel Schincariol / AFP

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan myös Suomeen on tuotu tämän vuoden tammi-helmikuussa lihaa niistä brasilialaisista laitoksista, jotka on yhdistetty esiin tulleisiin ongelmiin.

Alustavasti näyttää siltä, että kaikki Brasiliasta Suomeen alkuvuonna tuotu pakastettu naudanliha sekä noin 6 000 kiloa tuoretta naudanlihaa ja 9 000 kiloa pakastettua siipikarjanlihaa ovat tulleet Suomeen ongelmiin yhdistetyistä laitoksista.

Yhteensä Brasiliasta on tuotu Suomeen tammi-helmikuun aikana tuoretta naudanlihaa noin 30 000 kiloa ja pakastettuna noin 3 500 kiloa sekä siipikarjanlihaa noin 155 000 kiloa valtaosin pakastettuna. Näin ollen pakastetun naudanlihan lisäksi tuoreesta naudanlihasta noin viidesosa ja pakastetusta siipikarjanlihasta noin kuusi prosenttia on peräisin ongelmalaitoksista.

Tarkempaa tietoa siitä, onko Suomeen tuoduissa erissä ollut huonolaatuista lihaa, ei vielä Eviran mukaan ole, ja selvitystyö jatkuu.

Myös Euroopan komissio jatkaa asian selvittämistä. Komissio on pyytänyt Brasilian viranomaisilta pikaisesti tietoa ongelmien laajuudesta ja yhteyksistä EU-alueelle tuotuihin lihaeriin. Komissio valmistelee tuontikieltoa ongelmalaitoksille.

Eviran mukaan pilaajabakteerit eivät ole suoranaisesti vaarallisia ihmisen terveydelle, mutta toistaiseksi ei tiedetä, liittyykö tapaukseen muitakin hygieniaongelmia, jotka voisivat aiheuttaa vaaraa.

Mikäli liha vaikuttaa aistinvaraisesti pilaantuneelta eli sen ulkonäössä, hajussa tai maussa on viitteitä siitä, että jotakin on vialla, Evira kehottaa jättämään lihan syömättä.

Lue seuraavaksi