Hyppää sisältöön

Funkkishelmi Lasipalatsi kuoriutuu remontin alta ja näyttää nyt enemmän itseltään

Yli vuoden remontissa ollut Lasipalatsi aukeaa jälleen yleisölle Helsingin keskustassa.

Remontti Lasipalatsin eteläpäädyssä on valmistunut. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Lasipalatsin aukio on vielä yhtä suurta työmaata. Montun pohjalla käy vilinä, kun tulevan Amos Rex -museon maanalaisia kerroksia rakennetaan.

– Nyt tehdään ensimmäistä välipohjatasoa. Tästä työt jatkuvat ylempään maanalaiseen kerrokseen, ja sen jälkeen tulee ulospäin kaikkein näkyvin osa eli nämä maan pinnalle rakennettavat kupolinmalliset yläpohjaholvit, kertoo työpäällikkö Tuukka Turunen Haahtela-rakennuttaminen Oy:stä.

Työt ovat edenneet suunnitellusti ja vanhan Lasipalatsin puolella alkaa olla valmistakin. Liiketilojen korjaus on saatu päätökseen aikataulussa ja osa liikkeistä on jo päässyt avaamaan ovensa. Yksi ensimmäisistä oli miesten vaateliike Formal Friday.

– Paljon ihmisiä on tullut katselemaan ja tutustumaan. Toivon suuresti, että muutkin liikkeet avautuisivat piakkoin, niin paremmin ymmärrettäisiin, että me todella olemme jo auki, sanoo myymäläpäällikkö Atte Heiskanen.

Hän on tyytyväinen liikkeessä vallitsevaan 30-luvun tunnelmaan.

– Yllättävän hyvin se miksautuu meidän vaatteidemme kanssa. Oikein loistavasti sopii mielestäni.

Vuosien saatossa peittyneitä pintoja kaivettu esiin

Helsingin huomattavimpiin funktionalistisiin rakennuksiin lukeutuva Lasipalatsi valmistui vuonna 1936. Alkuperäistä tunnelmaa on pyritty remontissa palauttamaan mahdollisimman paljon.

Uudet maalaukset on tehty vanhaa kunnioittaen ja värisävyjä on haettu yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon edustajien kanssa.

– Esimerkiksi lattioista löytyi ja otettiin esiin vanhoja mosaiikkibetonilattioita, jotka oli vuosikymmenten aikana myöhemmissä remonteissa pinnoitettu jollain muulla lattiapinnoitteella, kuvailee työpäällikkö Tuukka Turunen.

– Ulkoapäin rakennus on paremmassa kunnossa ja väittäisin, että se muistuttaa alkuperäistä jopa enemmän kuin ennen tätä remonttia, sanoo puolestaan Kiinteistö Oy Helsingin Lasipalatsin toimitusjohtaja Henrik Johansson.

Ravintola Lasipalatsi on halunnut säilyttää 30-luvun hengen, vaikka asiakaspaikkoja on lisätty. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Väliaikaiseksi tarkoitettu rakennus kestää aikaa

Tänään maanantaina avajaisiaan viettää Ravintola Lasipalatsi, jossa niin ikään on haluttu säilyttää 30-luvun henki.

– Ravintolassa näyttää pitkälti samalta kuin ennenkin. Saliin on tullut kuitenkin lisää asiakaspaikkoja ja kokonaan uusi baari, joka kalustetaan myöhemmin Italiasta tulevilla kalusteilla, kertoo Ravintola Lasipalatsin omistavan Ravintolakolmio-konsernin hallituksen puheenjohtaja Heimo Keskinen.

Lasipalatsi suunniteltiin alun perin väliaikaiseksi ja se oli tarkoitus purkaa suuremman liikerakennuksen tieltä. Kunnostuksen aikana syvälle rakenteisiin pureutunut Turunen kuitenkin vakuuttaa, että funkkishelmi pysyy komeana tulevaisuudessakin.

– Kyllä se kestää. Sata vuotta tulee täyteen ja varmasti tulee vielä paljon lisääkin. Hyvin vähän on sellaisia merkkejä, että se olisi tehty väliaikaiseksi.

Koko rakennus valmistuu yhtä aikaa Amos Rex -museon kanssa runsaan vuoden kuluttua.