1. yle.fi
  2. Uutiset

Putinin suosikki, Milosevićin ministeri – näin tehdään Serbiaan uutta presidenttiä

Pääministeri Aleksandar Vučić on todennäköisesti Serbian tuleva presidentti. Tukea hän hakee niin Moskovasta kuin Berliinistä.

Serbia
aleksandar vucic
Serbian pääministeri Aleksandar Vučić vaalitilaisuudessa Vranjessa.Djordje Savic / EPA

Venäjä tekee töitä, jotta pääministeri Aleksandar Vučić erottuisi Serbian muista presidenttiehdokkaista hyvien Venäjä-suhteiden takuumiehenä. Presidentti Vladimir Putin otti Vučićin vastaan Kremlissä vaaliviikon aluksi maanantaina. Vaalit ovat sunnuntaina 2. huhtikuuta.

Serbian puolustusministerin mukaan Venäjä myös toimittaa lahjoittamansa kuusi MiG-29 -hävittäjää Serbiaan ennen vaaleja. MiGeistä ei tosin ole mitään hyötyä Serbian ilmapuolustukselle ennen kuin ne huolletaan käyttökuntoon – Serbian kustannuksella.

Venäjän kiinnostus Serbiaan on vanhaa perua. Venäjä tuki Serbiaa jo Slobodan Milosevićin vuosina. Nykyisen presidentin Tomislav Nikolićin aikana suhteet ovat tiivistyneet. Venäläinen Gasprom omistaa enemmistön Serbian kansallisesta öljy-yhtiöstä NISistä, ja sotaharjoituksia on pidetty.

"Selvä merkki EU:lta"

Aleksandar Vučić ei kuitenkaan ole leimallisesti Venäjän mies, vaikka hän kannattaa hyviä suhteita Moskovaan. Serbia neuvottelee Euroopan unionin jäsenyydestä, ja pääministeri Vučić on EU:hun liittymisen puolestapuhuja. Mutta kansan EU-innostus on kadonnut.

Serbialaisista kannattaa EU:hun liittymistä enää 35 prosenttia. Vuonna 2003 luku oli yli 70 prosenttia.

– EU:n sotkut antavat ihmisille väärän viestin. Puhutaan että EU ei halua meitä. Se on vaarallista. Kansallismielisyys nousee. Joka kuukausi EU:n suosio vähän laskee ja Venäjän suosio vähän nousee, sanoi Vučić uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Berliinissä käydessään Vučić pyysi Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä, että EU antaisi Balkanin kansoille selvän merkin. Muistutuksen EU:n hyödyistä, ja tukea niiden saavuttamiseksi. Sellainen merkki tukisi tietysti samalla hänen presidenttipyrkimyksiäänkin.

Kosovon riidanaiheet

Serbian vaaleissa pelataan aina myös Kosovo-korttia. Tammikuussa Serbia sai aikaan kärhämän Kosovon kanssa lähettämällä ortodoksi-ikoneilla ja prvosoivilla Kosovo on Serbia -teksteillä maalatun junan maiden rajalle. Kosovo esti junan maahantulon, ja Vučić pääsi haukkumaan Kosovoa.

Uusin riita koskee Kosovon armeijaa. Kosovo erosi Serbiasta Naton ilmasodan avulla ja julistautui itsenäiseksi 2008. YK ei kuitenkaan salli sille omaa armeijaa. Kosovolla tosin on 2 500 sotilaan vahvuiset turvallisuusjoukot, joilla on univormut ja aseet kuin armeijalla.

Maaliskuun alkupuolella Kosovon presidentti Hashim Thaci esitti parlamentille, että turvallisuusjoukkojen tehtäväksi määritellään myös maanpuolustus, ja joukkojen vahvuutta nostetaan – eli niistä tehtäisiin oikea armeija.

kosovolaisia sotilaita
Kosovon turvallisuusjoukot ovat Naton kouluttamia ja aseistamia. Se ei ole virallisesti armeija, mutta Kosovon presidentti haluaa tehdä siitä sellaisen. Serbia vastustaa ajatusta jyrkästi.Valdrin Xhemaj / EPA

"Melkein itkin ilosta"

Serbia älähti välittömästi. Sehän ei edes tunnusta Kosovoa. Vučić soitti Naton pääsihteerille (siirryt toiseen palveluun) Jens Stoltenbergille ja kuuli häneltä, että myös Nato vastustaa Kosovon armeijaa.

– Kun lopetin puhelun Stoltenbergin kanssa, melkein itkin ilosta. Olemme yrittäneet muuttaa Serbian imagoa, ja tänään Stoltenberg sanoi minulle, että kiitos Aleksandar rauhan ja vakauden säilyttämisestä ja kärsivällisyydestä, hehkutti Vučić vaalitilaisuudessaan samana iltana.

Viime perjantaina Vučić tosin vannoi, että Serbia ei ikinä liity Natoon, koska se pommitti Serbiaa vuonna 1999 Kosovon sodassa. Hän puhui erään ilmaiskun uhrien muistotilaisuudessa. Nato-vastaisuutta riittää sodan perua äänestäjäkunnassakin.

Mutta Vučić ei laske vaalimenestystään Venäjän ja lännen tuen varaan. Arvostelijoidensa mukaan hän myös käyttää valtaansa kotimaassa hyödykseen.

punaista lippua kantavia mielenosoittajia Nisissa Serbiassa.
Serbian edistyspuolueen kannattajia Nisin kaupungissa Etelä-Serbiassa. Sekä nykyinen että todennäköisesti tuleva Serbian presidentti ovat edistyspuolueesta.Djordje Savic / EPA

Oppositiota häiritään

Pääministerinä Vučić on julkisuudessa jatkuvasti, ja enimmäkseen myönteiseen sävyyn. Transparency Serbian mukaan muut presidenttiehdokkaat pääsevät julkisuuteen vähemmän ja kielteisemmässä sävyssä. Eräät serbialaiset journalistit ja ETY-järjestö ovat syyttäneet Vučićia median painostamisesta ja sensuroimisesta.

Vučićin kovimpia haastajia on ihmisoikeuslakimies Saša Janković. Hän lähti ehdokkaaksi sadan kulttuuri- ja tiedemaailman edustajan pyynnöstä.

Jankovićin ilmoittauduttua presidenttikisaan hallitukselle myönteiset lehdet alkoivat repostella hänen asunnossaan sattunutta vanhaa itsemurhatapausta. Jankovićin tueksi aiottu konsertti peruttiin yllättäen Smederevossa, ja jotkut hänen tukijansa kertovat tulleensa uhkailluksi.

Valkea hevonen – ja musta

Aleksandar Vučić paistattelee yli 50 prosentin gallupsuosiossa ja odottanee, että tulee valituksi suoraan ensimmäisellä kierroksella. Kymmenen kilpailijan joukossa on kuitenkin Jankovićin lisäksi pari muutakin epävarmuustekijää.

Mielipidemittausten kakkosena on keikkunut 26-vuotias satiirikko Luka Maksimovic. Hän pukeutuu valkoiseen pukuun ja tekee pilaa Serbian poliittisesta kulttuurista ja korruptiosta. Mahdollisia äänestäjiä, politiikkaan ja talousuudistuksiin pettyneitä on Serbiassa paljon.

Kärkiryhmässä on myös mustalippuisen Serbiradikaalipuolueen johtaja Vojislav Šešelj, joka oli sotarikoksista syytettynä Haagissa. Šešeljin puolue on toiseksi suurin, ja sen kansanedustajat buuasivat EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin hiljaiseksi Serbian parlamentissa.

seselj vaalimainos
Äärikansallismielinen Vojislav Šešelj johtaa Serbian toiseksi suurinta puoluetta, Serbiradikaaleja.Srdjan Suki / EPA

Sodan ajan pahat puheet

Aleksandar Vučić on 47-vuotias ammattipoliitikko, koulutukseltaan juristi. Hän on ollut pariin otteeseen ministerinä, ja hän johtaa maan suurinta puoluetta, Serbian edistyspuoluetta. Vučić puhuu mielellään EU:sta, Balkanin vapaakauppa-alueesta ja korruption vastustamisesta.

Parikymmentä vuotta sitten oli toisin. Bosnian sodan aikana Vučić kiihkoili Serbian parlamentissa ja kehotti tappamaan muslimeja – jonkun verran ennen kuin Bosnian Srebrenicassa serbit surmasivat 8 000 muslimimiestä. Vučić on sittemmin tuominnut joukkomurhan.

Pari vuotta sitten Vučić matkusti Srebrenicaan uhrien muistojuhlaan, mutta bosnialainen väkijoukko ajoi hänet pois. Seppeleenlasku onnistui vasta toisella käynnillä.

serbian pääministeri tungoksessa
Heinäkuussa 2015 turvamiehet joutuivat viemään Serbian pääministerin Aleksandar Vučićin turvaan raivostuneelta bosnialaiselta väkijoukolta Srebrenicassa. Valdrim Xhemaj / EPA

Vučić oli Slobodan Milosevićin tiedotusministerinä vuosina 1998–2000 eli Kosovon sodan aikana. Hänen kaudellaan murhattiin Milosevićin kova arvostelija, päätoimittaja Slavko Ćuruvija. Ćuruvijan leski pitää Vučićia osasyyllisenä murhaan, jota ei koskaan selvitetty.

Aleksandar Vučić on naimisissa toista kertaa. Ensimmäisestä avioliitosta hänellä on kaksi lasta.

Päivitetty aikamuotoja mm. Moskovan käynnin osalta 30.3. klo 21.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi