Analyysi: Tv-väittely, joka voi ratkaista Ranskan vaalit

Ensimmäisen tv-väittelyn alla suurin kiinnostus kohdistuu verrattain kokemattomaan ennakkosuosikkiin, sitoutumattomaan Emmanuel Macroniin.

presidentinvaalit
Ranskan entinen talousministeri Emmanuel Macron.
Ranskan entinen talousministeri Emmanuel Macron ilmoitti viime marraskuussa lähtevänsä mukaan presidenttikisaan itsenäisenä ehdokkaana.Yoan Valat / EPA

PariisiPARIISI ”Vaalikampanja alkaa tänään.” Näin kirjoittaa sanomalehti Le Figaro ja viittaa myöhään maanantai-iltana nähtävään, ensimmäisen vaaliväittelyyn.

TF1-kanavan pyöreään studioon on kutsuttu Ranskan presidenttikisan viisi kärkinimeä: Äärioikeiston ehdokas Marine Le Pen, sitoutumaton Emmanuel Macron, konservatiivipuolueen François Fillon, sosialistien Benoît Hamon ja laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon.

Odotettavissa on tiukka ja ratkaisevan tärkeä yhteenotto, joka toivottavasti mahdollistaa vihdoin myös ehdokkaiden vaaliohjelmien järkevän vertailun. Tähän asti Ranskan presidenttikisa kun on ollut toistuvien skandaalien takia yhtä kakofonista sekasotkua.

Eniten hävittävää on presidenttikisan uudella ennakkosuosikilla, oman keskustalaisen liikkeensä perustaneella Emmanuel Macronilla. Vasta 39-vuotiaalla Macronilla on vähiten kokemusta tv-väittelyistä eikä perinteisen puoluekoneiston tukea. Muut ehdokkaat tulevat kohdistamaan kovimmat piikkinsä nimenomaan häneen.

Macronilla ei ole varaa virheisiin. Hänen pitää pystyä vakuuttamaan tv-katsojat presidentillisyydestään ja kirkastamaan vaaliohjelmansa vastahyökkäyksistä huolimatta.

Populistijohtaja Le Penille jo pelkkä esiintyminen tässä tv-kokoonpanossa on imagovoitto. Se auttaa rakentamaan kuvaa äärioikeiston puheenjohtajasta varteenotettavana ja vastuullisena ehdokkaana. Mielipidekyselyitä Macronin kanssa johtava Le Pen pyrkii vahvistamaan tätä mielikuvaa ja rauhoittelemaan äärinäkemyksiä karttavia äänestäjiä.

Le Penillä on kuitenkin rasitteenaan joukko kiusallisia korruptioepäilyjä. Hän joutuu varmasti myös vastaamaan tiukkoihin kysymyksiin koskien epärealistisina ja epämääräisinä pidettyjä talouslinjauksiaan.

Sen sijaan korruptioskandaalien ryvettämälle ja mielipidekyselyjen kolmanneksi pudonneelle François Fillonille tv-väittely tarjoaa mahdollisuuden revanssiin. Fillonin vaaliohjelma rajuine menoleikkauksineen on johdonmukainen. Hänen tavoitteenaan onkin siirtää keskustelu vaimon palkoista talouspolitiikkaan ja nousta jälleen kilpailemaan toiselle kierrokselle pääsystä.

Entä sitten vasemmistoa edustavat Hamon ja Mélenchon? Heille väittely on elintärkeä erottautumisen paikka.

Sosialistien Hamon on rento ja hyvä esiintyjä, jonka haasteena on oman äänestäjäkunnan vakuuttaminen laitavasemmiston ja keskustalaisen Macronin puristuksessa. Hamon nousi sosialistien ehdokkaaksi rakettimaisella vauhdilla, mutta ei ole sen jälkeen saanut ääntään oikein kuuluviin. Hänen on välttämätöntä vakuuttaa ranskalaiset presidentillisistä kyvyistään ja jatkomahdollisuuksistaan, mikäli mielii nousta mielipidekyselyjen neljänneltä sijalta.

Sama koskee laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchonia. Monissa liemissä keitetyltä vasemmistojohtajalta ei puutu kokemusta tai itseluottamusta, mutta hänen pitäisi pikimmiten houkutella äärioikealle karanneet duunarit takaisin siipiensä alle.

Monien arvioiden mukaan illan vaaliväittely määrittää Ranskan presidenttikamppailun todellisen suunnan. Yllätyskäänteitä voi hyvinkin olla luvassa, samaan tapaan kuin sosialistien ja keskustaoikeiston muutaman kuukauden takaisissa esivaaliväittelyissä.

Tuolloin tv-väittelyt laittoivat mielipidekyselyt uusiksi ja pudottivat kisasta kaksi ennakkosuosikkia: konservatiivipuolueen Alain Juppén ja sosialistien ex-pääministerin Manuel Vallsin.

Maanantai-illan väittelyn jälkeiset gallupit tulevatkin olemaan harvinaisen kiinnostavaa luettavaa kuukauden päästä pidettävää ensimmäistä kierrosta ajatellen.

Lue tästä lisää ennakkosuosikki Macronista.