1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siviilipalvelus

Siviilipalveluskeskus aikoo laajentaa Poriin – syynä reservikieltäytymisten kasvu

Viikon mittaisia täydennyskoulutuksia kokeillaan Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella Porissa ensi syksynä.

Aseistakieltäytyjäliiton esite, jossa kerrotaan asepalveluksen vaihtoehdoista, kutsuntapaikan ulkopuolella. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Reservikieltäytyjien määrän kasvun myötä Lapinjärven siviilipalveluskeskuksen tilat alkavat käydä ahtaiksi.

Armeijasta eronneiden täydennyskoulutuksia ryhdytiin järjestämään tilanpuutteen takia Kuopion pelastusopistossa tammikuussa. Nyt koulutuksia suunnitellaan järjestettäväksi myös Satakunnassa Porissa.

Siviilipalveluskeskus ja Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueen toiminnasta vastaava säätiö ovat alustavasti sopineet Porissa sijaitsevan pelastusharjoitusalueen hyödyntämisestä viikon mittaisissa täydennyspalveluskoulutuksissa.

Ensimmäinen pilottikoulutus Porin lentokentän vieressä sijaitsevalla alueella järjestetään mahdollisesti jo elokuussa.

Tilat ja sijainti sopivat

Siviilipalveluskeskuksen johtajan Mikko Reijosen mukaan pelastusharjoitusalue soveltuisi koulutuksiin sekä ominaisuuksiensa että sijaintinsa puolesta.

– Alueella on palo- ja pelastustoimen kokonaisuuksia, joita tarvitaan. Saamme paljon hakemuksia Länsi-Suomen ja Tampereen alueelta. Näille hakijoille Pori on sopiva koulutuspaikka, Reijonen sanoo.

Saamme paljon hakemuksia Länsi-Suomen ja Tampereen alueelta. Näille hakijoille Pori on sopiva koulutuspaikka.

Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen

Koulutusten toteuttaminen Porissa on vasta suunnittelun asteella. Reijonen pitää kuitenkin todennäköisenä, että täydennyskoulutusta annetaan Porissa vielä tämän vuoden puolella.

Rauhanturvaajia harjoittelemassa Porin pelastusharjoitusalueella. Kuva: Antti Laakso / Yle

– Keskusteluja on käyty, ja Porin päädystä tullaan Lapinjärvelle vierailulle tutustumaan meidän toimintaamme.

Porissa koulutettaisiin suunnitelmien mukaan muutamia kymmeniä täydennyspalvelusmiehiä kerralla. Majoituskapasiteettia harjoitusalueella on noin 40 ihmiselle.

– Toistaiseksi kyse on kokeilusta. Jos toimintaamme ulkoistetaan tämän laajemmin, eteen tulevat hankintalain mukaiset kilpailutukset ja mahdolliset puitesopimukset, Reijonen sanoo.