Seinäjoella psykiatrinen hoito keskittyy "sairaalanmäelle" ja Törnävä saa uuden elämän

Maineikas Törnävän piirisairaala on pian lopullisesti historiaa. Seinäjoen keskussairaalan yhteyteen rakentuu lähivuosina psykiatrian M-talo, johon keskitetään lähes kaikki psykiatrinen hoito. Törnävän alueen kehittäminen pääsee vauhtiin.

psykiatria
Sairaalamuseon rakennus Seinäjoella Törnävän sairaalan alueella.
Törnävän entistä piirimielisairaalan aluetta odottaa uusi elämä. Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoella psykiatrinen hoito keskittyy Kyrkösjärven rantaan tulevaan M-taloon. Seinäjoen valtuusto vahvisti psykiatrian M-talon asemakaavan maanantain kokouksessaan.

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa 2018 ja muuttovalmiina talon on määrä olla 2021. Rakennustoimikunta ja Terveysteknologiakeskuksen hallitus suunnittelevat rakennuttamista parhaillaan.

M-talon valmistumisen jälkeen Törnävän psykiatrinen aikakausi siirtyy historiaan, sillä loputkin psykiatrian yksiköt siirtyvät keskussairaalan yhteyteen. Kaikki psykiatrian osastot siirtyvät M-taloon, lukuunottamatta geropsykiatriaa, joka sijaitsee Y-talossa.

Kyseessä on noin 50 miljoonan euron jättihanke. Rakennukseen tulee sairaanhoitopiirin yksiköiden lisäksi myös Sjoen kaupungin tiloja, kuten päihdehuoltoa ja sairaalakoulu. Valtioneuvostolta on saatu rakentamiseen poikkeuslupa, joka on vaadittu isoille rakentamishankkeille meneillään olevan sote-uudistuksen takia.

Seinäjoen kaupunki ostaa kevään aikana sairaanhoitopiiriltä Törnävän alueen kiinteistöineen, jotta sen kehittäminen voidaan käynnistää. Arkkitehtuurikilpailu ratkesi jo syksyllä.