Paavi pyysi anteeksi kirkon osuutta Ruandan kansanmurhassa – ei riitä Ruandalle

Paavi toivoi anteeksipyynnön auttavan Ruandan sovintotyössä. Ruandan hallituksen mielestä katolinen kirkko yhä suojelee joukkomurhasta epäiltyjä.

Ruanda
Satoja ihmisiä tiellä.
Väkivaltaa pakenevia Butaren kaupungin lähettyvillä Ruandassa vuonna 1994.EPA

Paavi Franciscus on pyytänyt anteeksi "kirkon syntejä ja epäonnistumisia" Ruandan vuoden 1994 kansanmurhassa. Paavi sanoi toivovansa, että anteeksipyyntö auttaisi Ruandan sovintotyössä.

Paavi Franciscus tapasi Ruandan presidentin Paul Kagamen maanantaina.

Vatikaani julkisti tapaamisen jälkeen tiedotteen, jossa se myönsi kirkon kantavan syyllisyyttä. Vatikaani myönsi myös eräiden katolisten pappien ja nunnien "antautuneen vihan ja väkivallan valtaan" ja osallistuneen kansanmurhaan.

Kansanmurhassa sai surmansa yli 800 000 ihmistä.

Ruandan hallitus: Anteeksipyyntö ei riitä

Ruandan hallituksen mukaan anteeksipyyntö ei ollut riittävä. Sen mukaan kirkko oli osallinen kansanmurhassa suojelemalla sen tekijöitä. Aiemmin Ruandan katolinen kirkko on todennut rikoksiin osallistuneiden kirkon jäsenten toimineen itsekseen.

– Tietyissä kirkon piireissä joukkomurha yhä kielletään ja sitä vähätellään. Katoliset instituutiot suojelevat joukkomurhasta epäiltyjä, Ruandan hallitus ilmoitti lausunnossaan.

Ruandan viranomaiset ovat syyttäneet, että surmatöihin osallistuneita katolisen kirkon pappeja pakeni Eurooppaan, jossa he saattoivat aloittaa uuden elämän kirkon suojelemina ja tukemina.

Viime vuonna Ruandan katolinen kirkko pyysi anteeksi kirkon roolia kansanmurhassa. Kirkko ilmoitti katuvansa verilöylyyn osallistuneiden toimia.

Ruandan hallituksen mukaan useat ihmiset kuolivat kirkoissa, joihin he olivat menneet hakemaan turvaa.

Lähteet: Reuters, AFP, AP