yle.fi-etusivu

"Natsi-vertauksilla Turkki haluaa varoittaa Eurooppaa"

Turkin ja Euroopan välit ovat viilentyneet viime viikkoina.

Turkki
Numan Kurtulmuş
Turkin varapääministeri Numan Kurtulmuş.AOP

Turkki on huolissaan fasismista Euroopassa, Turkin edustaja selittää Eurooppaa viime viikkoina ärsyttäneitä natsi-vertauksia.

– Esitämme natsi- ja fasisti-vertauksia, koska olemme huolissamme eurooppalaisten ystäviemme tulevaisuudesta, sanoo Turkin varapääministeri Numan Kurtulmus.

Kurtulmusin tehtäviin kuuluu hallituksen päätöksistä tiedottaminen.

Kurtulmusin lausunto voi lisätä kitkaa Turkin ja EU:n entisestään huonoissa suhteissa. Kurtulmusin puhe ei antanut viitteitä siitä, että Turkki olisi pehmentämässä puheitaan.

Viimeksi sunnuntaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että liittokansleri Angela Merkel käyttää samoja keinoja kuin natsit aikanaan. Toistuvat natsi-vertaukset ovat suututtaneet Saksan, joka on jo pariinkin otteeseen viestittänyt, että Turkki on mennyt puheissaan liian pitkälle.

Lisäksi Turkin suhteet Tanskaan, Itävaltaan ja erityisesti Hollantiin ovat viilenneet pahasti pakkaselle.

Sanasota johtuu Turkin pyrkimyksistä järjestää yleisötilaisuuksia Euroopan maissa. Tilaisuuksissa Turkki yrittää kerätä Euroopassa asuvien turkkilaistaustaisien äänestäjien tukea lakimuutokselle, joka lisäisi presidentti Erdoğan valtaoikeuksia.

Saksa, Itävalta, Hollanti ja Tanska eivät ole katsoneet tätä hyvällä, vaan tilaisuuksia on peruttu enemmän tai vähemmän diplomaattisin sanankääntein, mihin Turkki on vastannut natsi-vertauksillaan.

Lähteet: AFP, Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen