Keskosvauva-Sallin ensimmäinen vaate on jämätilkku täynnä hyvää tahtoa – video

Ompeluharrastajat toimittivat Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolle liki 2 000 vaatekappaleen lahjoituksen.

lahjoitukset
Salli-vauva.

Vaaleanpunaiset potkuhousut ovat samankokoiset kuin patalappu. Kaupassa lastenvaatteet alkavat yleensä koosta 50. Nämä housut ovat kokoa 36.

Vapaaehtoisten porukka luovutti maanantai-iltana Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osastolle 18 kassillista hyvää tahtoa. Kaikkiaan käsitöinä syntyi viime syksystä lähtien melkein kaksituhatta minikokoista vaatetta, pipoa, pimennysverhoa keskoskaappeihin, tyynyliinaa ja peittoa.

Idea syntyi Facebookin ompeluryhmässä, jossa yli 70 naista ympäri Suomen alkoi surruttaa jämätilkkuja hyvän tarkoituksen puolesta.

– Meillä itselläkin tämä on herättänyt isoja tunteita, joten on liikuttavaa nähdä, että saatiin toimitettua nämä perille ja että saatiin tehtyä näitä niin suuri määrä, keskosvaateprojektin äidiksikin kutsuttu Unna Ahonen kertoo.

Keskosella voi mennä kolme-neljäkin vaatekertaa vuorokaudessa, ja me hoidamme noin 2000 lasta vuodessa.

Elisabet Mäntysalo, vastasyntyneiden teho-osaston hoitaja, Naistenklinikka

Yli kolme vuosikymmentä sairaanhoitoalalla työskennellyt osastonhoitaja Elisabet Mäntysalo Naistenklinikalta sanoo, ettei ole koskaan aiemmin uransa aikana nähnyt yhtä suurta lahjoitusta.

– Keskosella voi mennä kolme-neljäkin vaatekertaa vuorokaudessa ja me hoidamme noin 2 000 lasta vuodessa, joten näille on todella tarvetta, Mäntysalo sanoo.

Osastonhoitaja kuten koko muukin vastasyntyneiden teho-osaston porukka on lahjoituksesta kiitollinen. Jokaiseen vaatekappaleeseen on ommeltu lappu, jossa lukee osaston nimi. Siten ne palautuvat oikeaan osoitteeseen pesulasta.

Mäntysalo kuitenkin muistuttaa, että ennen kuin joku kaivaa esimerkistä innostuneena ompelupuuhiin, kannattaa olla yhteyksissä osastolle ja kysyä, millaiselle avulle on tarvetta. Maanantaisella jättilahjoituksella pärjätään pitkän aikaa.

Kaksi kuukautta etuajassa 17. maaliskuuta syntyneiden kaksostyttöjen äiti Minna Penninkangas pääsee osaston ensimmäisenä tutustumaan uuteen värikkääseen vaatevalikoimaan.

– Tosi ihania kuoseja ja kauniita vaatteita, Penninkangas huokaa.

Hän hipelöi innoissaan pallokuviosta mekkoa, 70-lukua henkivää potkupukua ja valitsee sitten paidan, jossa on kuppikakkuja. Se on ensimmäinen vaate, jonka hädintuskin pullapitkon kokoinen Salli saa päälleen.