yle.fi-etusivu

Ilmailualan työriitaan ratkaisu – Osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen

Pitkä ja vaikea työkiista on ratkennut.

työnseisaukset
Valtakunnansovittelija Minna Helle valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä.
Valtakunnansovittelija Minna Helle valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä maanantaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

IAU ja Palta ry ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen Airpro-riidassa tänään maanantaina. Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan pitkä ja vaikea kiista on ratkennut. Ilmailualan työnseisaukset peruuntuvat.

– Ihan viime metreille saakka tämä oli täynnä kaikennäköisiä käänteitä, mutta nyt sopu on todellakin saatu aikaiseksi ja lentoliikenteeseen palaa työrauha, Helle kertoi Ylelle.

Helteen mukaan sopu oli vaikea synnyttää, sillä osapuolten neuvottelusuhteet eivät olleet erityisen hyvät. Tänään annettu sovintoehdotus syntyi liki 30 tunnin neuvottelurupeaman jälkeen.

– Lisäksi tämä kiista on luonteeltaan hyvin periaatteellinen kyllä tai ei -kysymys, ja siihen oli hyvin vaikea löytää mitään kompromissia.

Osapuolten hyväksymä sovintoehdotus on työriidan toinen. Ensimmäisen, 15. maaliskuuta annetun, sovintoehdotuksen IAU hylkäsi. Lakossa olivat mukana esimerkiksi turvatarkastajat ja matkalaukkujen käsittelijät.

Nyt aikaan saatu sopu tuo Helsinki-Vantaan ja Oulun lentokentillä työskenteleville henkilöille työehtosopimuksen, joka ei koske muita lentokenttiä. Helsinki-Vantaalla ja Oulussa noudatetaan nyt Ilmailualan Unionin IAU:n työehtoja.

Palta kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen siihen, että sovun myötä keskiviikosta eteenpäin uhanneet lakot tukityötaisteluineen peruuntuvat. Varsinaista sopua Palta pitää tyydyttävänä kompromissina pitkään jatkuneeseen riitaan.

Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen. Työriita koski Airpro Oy:ssä noudatettavia työehtoja.