Koe uusi yle.fi

Israel jälleen YK:n ihmisoikeusneuvoston tähtäimessä

Viime viikolla YK:n paikallisjärjestön johtaja joutui eroamaan omin päin julkaisemansa Israelia vahvasti arvostelevan raportin takia.

Israel
Rima Khalaf
Rima Khalaf Beirutissa marraskuussa 2013.AOP

Israel kuohuttaa jälleen YK:ssa. Maanantaina YK:n miehitettyjen palestiinalaisalueiden erityistarkkailija syytti Israelia palestiinalaisten alistamisesta ja ihmisoikeusaktivistien ahdistelusta.

Erityistarkkailija Michael Lynk julkisti syytöksensä YK:n ihmisoikeusneuvostossa. Neuvostoa on arvosteltu liian voimakkaasta keskittymisestä Israeliin. Ihmisoikeusneuvostossa Israel tunnetaan nimellä esityslistan kohta seitsemän. Israel on ainoa valtio, jolla on tällainen kyseenalainen kunnia.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on uhannut vetää Yhdysvallat pois neuvostosta sen Israel-vastaisuuden takia.

EU on arvostellut sekä Israelin että palestiinalaisten väkivaltaa, mutta toisaalta esittänyt huolensa, että Lynkin valtuutus on yksipuolinen ja että keskustelu keskittyy lähinnä Israelin tuomitsemiseen.

Viime viikolla rajut sanamuodot johtivat järjestöjohtajan eroon

Lynkin syytökset päätyivät julkisuuteen vain päiviä sen jälkeen, kun YK:n alaisen järjestön pääsihteeri erosi tehtävästään Israelia käsitelleestä raportista nousseen kohun takia.

YK:n Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomission (ESCWA) pääsihteeri Rima Khalaf erosi tehtävästään sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri António Guterres oli pyytänyt Khalafia lykkäämään ESCWA:n raportin julkaisua.

Jordanialainen Khalaf ei tähän suostunut, ja 18 arabivaltiosta koostuva ESCWA julkaisi raportin, jossa Israelia kutsuttiin apartheid-valtioksi. YK on ennenkin arvostellut Israelia, mutta poikkeuksellisen kovasanainen muotoilu oli liikaa.

Yhdysvallat raivostui raportista, vaati sen perumista ja Khalafin eroa. YK:n pääsihteeri Guterres puolestaan erkaannutti itsensä raportista ja kertoi, että raportti julkaistiin ilman pääsihteeristön lupaa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters