Jaana Husu-Kallio A-studiossa: Jäljitämme Brasilian kohulaitoksista Suomeen tulleen lihan

EU-alueella mietitään, voiko osalle brasilialaisesta lihasta antaa tuontikiellon.

elintarvikevalvonta
Jaana Husu-Kallio
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.Yle

Suomen markkinoille on tullut brasilialaisista lihaa, joka on mahdollisesti pilaantunutta. Sitä, mihin liha on Suomessa päätynyt, selvitellään paraikaa, kertoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio A-studiossa tänään maanantaina.

Husu-Kallion mukaan Suomeen on tullut noin 6000 kiloa naudanlihaa ja vajaat 10000 kiloa siipikarjan lihaa epäilyksen alla olevista brasilialaislaitoksista.

– Mehän emme tiedä, onko se liha ollut pilaantunutta, joka meille on tullut. Mutta selvitämme, ovatko ne menneet ravintoloihin vai päivittäistavarakauppaan, lupaa Jaana Husu-Kallio.

Brasilian lihakohu alkoi, kun maan poliisiviranomainen paljasti, että paikallisia lihantarkastajia on lahjottu jo vuosia hyväksymään pilaantunutta lihaa. Lihaa on päässyt vientiin.

Miten välttää pilaantunut liha?

Jaana Husu-Kallion mukaan maailmanlaajuisten elintarvikeskandaalien yhteydessä kotimaisen lihan merkitys korostuu. Hänen neuvonsa suomalaisille onkin yksinkertainen: Syökää kotimaista lihaa. Lisäksi hän kehottaa tarkastamaan aina lihan alkuperän. Kaupassa sen näkee pakkausmerkinnästä, ravintolassa tai työpaikkaruokalassa se on velvollisuus kertoa.

– Mutta on kyse sitten jonkun muun EU-jäsenvaltion tai EU:n ulkopuolisesta lihasta, on senkin oltava turvallista. Pilaantunut liha ei missään tapauksessa kuulu ravintoloihin eikä päivittäistavaramyyntiin, ei Suomessa eikä koko EU:n alueella, Husu-Kallio painottaa

Brasilialainen liha syyniin

EU:n komissio selvittää parhaillaan, voiko osalle brasilialaisesta lihasta antaa tuontikiellon. Brasilia itse antoi jo epäilyksen alaisille laitoksille vientikiellon, eli lisää pilaantunutta lihaa ei pitäisi lähteä markkinoille.

– Iso kysymys on varmasti nyt se, hyväksytäänkö lihaa Brasiliasta mistään muusta laitoksesta, vai onko mennyt uskottavuus tähän järjestelmään. Kyllähän tämä on erittäin kovan luokan juttu, että siellä ovat viranomaiset tässä samassa sotkussa mukana, toteaa Husu-Kallio.

Kiina asetti tänään jo Brasiliasta tuodut lihatuotteet väliaikaiseen karanteeniin.