Hyppää sisältöön

Analyysi Ranskan vaalitentistä: Ärhäkkä Macron haastoi onnistuneesti Le Penin

Ranskan presidentinvaalien viisi kärkiehdokasta kohtasi myöhään maanantai-iltana historiallisessa vaaliväittelyssä. Miten he onnistuivat?

Emmanuel Macron Kuva: Patrik Kovarik / EPA

1) Illan yllättäjä: Sitoutumaton Emmanuel Macron

Presidentinvaalien hienoisella ennakkosuosikilla arvioitiin etukäteen olevan eniten hävittävää. Sitoutumattomalla Emmanuel Macronilla, 39, ei myöskään ainoana ollut aiempaa kokemusta vaaliväittelyistä.

Macron esiintyi kuitenkin yllättävän vakuuttavasti – etenkin väittelyn alkupuolella.

Hän haastoi onnistuneesti äärioikeiston Le Peniä muun muassa burkinikiistaan liittyen. Toisaalta Macronin olisi pitänyt onnistua perustelemaan vaaliohjelmansa vielä paremmin ja konkreettisemmin.

Uutiskanava BFMTV:n teettämän kyselyn mukaan katsojat arvioivat Macronin kuitenkin väittelyn vakuuttavimmaksi.

Emmanuel Macron. Kuva: Patrick Kovarik / POOL / EPA

2) Illan vaisuin: Oikeiston François Fillon

Korruptioskandaalin ryvettämä oikeiston François Fillon, 63, on pudonnut ennakkosuosikista vaalien haastajaksi. Häneltä odotettiin siis ärhäkkää ja vahvaa väittelysuoritusta alavireisen kurssin kääntämiseksi.

Fillon oli kuitenkin yllättävän vaisu, välillä suorastaan hiljainen.

Hän ei onnistunut profiloitumaan riittävästi talouskysymyksissä tai haastamaan tarpeeksi tiukasti kovimpia kilpakumppaneitaan Macronia ja Marine Le Peniä. Toisaalta Fillon ei itsekään joutunut väittelyssä kovin ahtaalle.

3) Illan populisti: Äärioikeiston Marine Le Pen

Oikeistopopulisti Marine Le Pen, 48, pysyi tutuksi tulleella linjallaan. Le Pen joutui eniten muiden ehdokkaiden haastamaksi – ja selviytyi kaksintaisteluista välillä huonommin, välillä paremmin.

Le Pen otti esiin konkreettisia esimerkkejä ranskalaisten arkipäivästä ja onnistui oman viestinsä välittämisessä. Tässä toki auttaa viestin yksinkertaisuus: Ero eurosta ja rajat kiinni. Uusia äänestäjiä hänen esiintymisensä ei ehkä kuitenkaan tavoittanut.

4) Illan varmistelija: Sosialistien Benoît Hamon

Benoît Hamon, 49, on jäänyt junnaamaan mielipidetiedusteluissa kauas kärkikolmikosta. TV-väittely oli hänelle tilaisuus palata parrasvaloihin ja määrittää paikkansa keskustalaisen Macronin ja laitavasemmiston Mélenchonin välissä.

Hamon oli selkeä, mutta jäi hieman muiden ehdokkaiden varjoon. Suoritus oli hyvä, muttei riittävä.

5) Illan paras puhuja: Laitavasemmiston Jean-Luc Mélenchon

Vasemmistojohtaja Jean-Luc Mélenchon, 65, pelasti vaaliväittelyn sitä ensin uhanneelta tylsyydeltä. Hän oli terävä, älykäs ja hauska.

Mélenchon kilpailee pitkälti samoista äänestäjistä Hamonin kanssa ja tämä vaaliväittely siirsi panoksia varmasti Mélenchonin puolelle.

Mélenchonin valtti on kokemus ja hän käytti sen hyvin hyödykseen.

Annastiina Heikkilä, Pariisi