Lahdesta tulossa todellinen yliopistokaupunki – valtuusto hyväksyi korkeakoulujen yhdistymisen

LAMKin ja LUTin liitto sai Lahden valtuuston siunauksen. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta uskoo, että myös muut omistajat ovat valmiita mahdollistamaan yliopistoyhteistyön.

korkeakoulut
Lappeenrannan teknillisen yliopiston opiskelijoita vappumarssilla.YLE Etelä-Karjala

Lahden valtuuston myönteinen kanta Lappeenrannan teknillisen yliopiston laajentumiseen Lahdessa on merkittävä askel hankkeelle. Lahden kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että kaupunki luopuu omistuksestaan LAMKissa ja puoltaa ammattikorkeakoulun sulautumista tulevaan LUT-konserniin.

– Kaupunki asetti tietynlaisia tavoitteita neuvotteluille. Olemme saavuttaneet nuo tavoitteet varsin hyvin. Olemme vuosikausia harmitelleet sitä, ettei Lahdessa ole omaa yliopistoa. Nyt meillä on mahdolisuus saada oma yliopisto Lahteen, Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) ylisti valtuustopäätöksen yhteydessä.

Meillä on nyt partneri, joka aidosti haluaa meidät kumppanikseen.

Francis McCarron (kok.)

Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa ammattikorkeakoulun ja LUT-konsernin yhdistyminen keräsi ainoastaan ylistäviä puheenvuoroja.

– Varmasti lisää Lahden vetovoimaa. Tämä on todella hyvä mahdollisuus Lahden ammattikorkeakoulun kansainvälistymiselle, Jarkko Nissinen (sd.) totesi omassa puheenvuorossaan.

– Meillä on nyt partneri, joka aidosti haluaa meidät kumppanikseen. Se on projektille erinomainen buusti, Francis McCarron (kok.) lisäsi.

Hankkeen kariutuminen epätodennäköistä

Päätös tarvitaan vielä muilta omistajilta: Orimattilalta, Heinolalta ja Hollolalta sekä koulutuskeskus Salpaukselta. Lahden kaupunginjohtajan Jyrki Myllyvirran mukaan on epätodennäköistä, että hanke kariutuisi tässä vaiheessa.

– Olen ymmärtänyt, että muut omistajat näkevät tässä ihan samalla tavalla todella isoja myönteisiä mahdollisuuksia kuin Lahden valtuusto, Myllyvirta toteaa.

Myllyvirta pitää hyvin tärkeänä sitä, että Lahden ammattikorkeakoulun edustajat ovat jo mukana tekemässä perustettavan LUT-konsernin strategiaa ja brändiä.

– Eli sitä varsinaista toimintaa, sitä miten tämä kokonaisuus tukee Lahden ammattikorkeakoulun toimintaa, ja miten LUTin tutkimus- ja opetustoiminta Lahdessa lisääntyy. Sitä selvitetään ja valmistellaan sillä ajatuksella, että ensi vuonna tapahtuu jo paljon ihan oikeita asioita, kaupunginjohtaja kertoo.

Kevään aikana valtiolta odotetaan myös ratkaisua ammattikorkeakoulujen työntekijöiden eläkejärjestelyihin.

Lappeenrannan teknillisen yliopisto on luvannut lisätä professorien määrää Lahdessa ulkopuolisen rahoituksen niin salliessa. Lisäksi LUT lisäisi Lahdessa aloittavien opiskelijoiden aloituspaikkoja noin 120:een. Lahden kaupunki on puolesta luvannut pitää LUT:n rahoituksen ennallaan seuraavat viisi vuotta.