Hyppää sisältöön

Muuttuiko juomapullosi tahmeaksi? Muovi tarjoaa hiivoille ja leville elinpaikan

Muovipinnan tahmaantuminen on epämiellyttävää, mutta harmitonta. Tavallinen myrkytön muoviastia on osalle eliöistä yllättävän hyvä kasvualusta.

Esimerkiksi urheilukassissa pyörivä juomapullo voi kerätä tahmaisen pinnan. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Puhdista hyvin, kuivaa nopeasti ja varo naarmuuntumista – näillä ohjeilla voi pidentää muoviastian elinkaarta. Huoleton käyttö tai astian vanhentuminen voi johtaa epämiellyttävään yllätykseen: muovin pinta tuntuu käteen tahmaiselta.

Ilmiö on tuttu myös Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhälle. Hänen mukaansa tahmaantuminen on harmitonta.

– Tyypillisesti se johtuu siitä arkipäiväisestä seikasta, että pintaan jää epäpuhtauksia: juomapulloon tarttuu käsistä rasvaa tai urheilukassin tavaroiden joukossa on hikeä. Jopa pesuveden kalkkia voi jäädä pintaan, Kärhä kertoo.

Kemian diplomi-insinööri Kärhä puhuu biofilmistä, joka tarkoittaa arkikielessä pinnoilla kasvavia eliöitä, kuten hiivoja, bakteereja ja leviä.

– Osa näistä pystyy elämään niinkin karussa ympäristössä kuin muovipinnassa. Tavallisen muoviastian pinta on oikeastaan osalle elämää aika hyvä paikka, vaikkei heti uskoisi.

Arjessa muoviastioita käytetään usein huolettomasti. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Levät ja hiivat lounasrasiassa tai juomapullossa kuulostavat epämiellyttäviltä, mutta Kärhän mukaan muovin tahmaisuudesta ei tarvitse huolestua ainakaan terveyden kannalta.

– Kysymys ei ole siitä, että muovista irtoaisi jotain, vaan normaaleista asioista mitä ympärillämme leijuu muutenkin ja mitä hengitämme sisäämme.

Kärhän mukaan tyypillisesti muovipullot, kupit ja esimerkiksi astianpesukoneen sisäosat saattavat muuttua tahmaiseksi. Riski kasvaa etenkin, jos muovia ei kuivata kunnolla pesun jälkeen tai se on naarmuuntunut.

– Muovi on joskus vähän huokoista ja pesulämpötilat ovat matalempia kuin muissa astioissa, niin siihen alkaa kertyä ohut kerros, joka tuntuu käteen tahmaiselta.

Muoviastia ei ole ikuinen

Tahmaisen muoviastian voi yhä pelastaa pesemällä se rasvaa poistavalla pesuaineella ja kuivaamalla huolellisesti. Pysyvä tahmaisuus, naarmut ja outo haju kertovat kuitenkin, että oikea osoite on kierrätys.

– Täytyy muistaa, että muovipullo ei ole ikuinen. Se naarmuuntuu pikkuhiljaa ja pinta alkaa muuttua karheaksi.

Muovisen eväsrasian elinkaari alkaa olla lopuillaan, jos pinta on naarmuinen tai karhea tai muovi haiskahtaa oudota. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Kärhän mukaan muoviastioille mitään yleispätevää käyttöikää, mutta hyvässä käytössä tavallinen astia kestää vuosia.

– Mutta jos sitä heittelee ja käsittelee rumasti, toki sen kelvottomaan kuntoon saa nopeastikin, varoittaa Kärhä.

Internetistä löytyy kaikenlaisia erikoisiakin muovin puhdistusvinkkejä. Kärhä suosittelee kuitenkin pitäytymään tavanomaisissa pesuaineissa.

– Katselin, että jotkut ovat putsailleet pulloja autokemikaaleilla. Se ei ole hyvä ajatus, ei kannata lähteä mihinkään liuotinlinjalle.

Ei ole ainakaan meille sattunut mitään pehmeitä lotteroita.

Eero Kovalainen

Muoviastian käyttöikään voi vaikuttaa jo kaupassa. Kärhä neuvoo kuluttajaa kiinnittämään huomiota siihen, että astia valitaan tarkasti käytön perusteella.

– Kuluttaja aina tietää mihin tarpeeseen hakee: pakastusrasiaa, mehupulloa vai urheilujuomapulloa. Käyttö ratkaisee.

Jalkapallojoukkueen pullot kestävät vuoden

Tahmaiset muovipullot ovat tuttuja myös jalkapallojoukkue AC Kajaanin huoltaja Eero Kovalaiselle. Hän huolehtii kauden aikana kymmenien juomapullojen huoltamisesta.

Jalkapallojoukkueen juomapullot kestävät suurin piirtein yhden vuoden.

– Loppukesästä ne alkavat olla huonokuntoisia. Varmasti sekin vaikuttaa, kun aurinko paistaa ja vedetkin lämpenevät joskus.

Osa näistä pystyy elämään niinkin karussa ympäristössä kuin muovipinnassa.

Vesa Kärhä

Jokaisen harjoituksen tai pelin jälkeen Kovalainen huuhtelee pullot ja asettaa ne kuivumaan. Tarkempi pesu harjalla tehdään muutaman kerran kuussa.

Kovalaisen mielestä urheilujuomapullot ovat pääasiassa hyvälaatuisia, eikä suurempia ongelmia ole ollut.

– Kovaa, jämäkkää muovia ovat. Ei ole ainakaan meille sattunut mitään pehmeitä lotteroita, huoltaja toteaa.

_Korjaus 22.3.2017 klo 12:55 Täsmennetty, että biofilmi tarkoittaa pinnalla kasvavia elöitä, ei ilmassa leijuvia. _

.
.