Noin 30 maata kieltänyt tai kieltämässä lihantuonnin Brasiliasta

Lihaskandaali on poikimassa myös kauppakiistan Brasilian ja Chilen välille.

Brasilia
Lihaa tutkitaan laboratoriossa Rio de Janeirossa
Brasilialaista lihaa tutkittiin laboratoriossa Rio de Janeirossa maanantaina.Vanderlei Almeida / AFP

Noin 30 maata on kieltänyt tai kieltämässä lihantuonnin Brasiliasta, kertoo maan maatalousministeri Blairo Maggi.

Viime viikolla julkisuuteen tullut pilaantuneen lihan aiheuttama skandaali on aiheuttamassa talouslamasta kärsivälle Brasilialle suuria ongelmia.

Brasilian suurin lihan vientimaa Kiina on päättänyt, ettei se vastaanota brasilialaista lihaa ennen kuin se saa vakuuden tuotteiden turvallisuudesta.

EU-maat harkitsevat parhaillaan, miten ne suhtautuvat tapaukseen. EU:n komissio on pyytänyt Brasiliaa välittömästi lopettamaan lihantuonnin ainakin niiltä neljältä lihanjalostuslaitokselta, jotka ovat skandaalin keskiössä. Brasilia vastasi lopettamalla tuonnin kaikkiaan 21:ltä tutkinnan kohteena olevalta laitokselta.

Brasilian ja Chilen poliitikkojen välillä alkoi kiivas sanailu, kun Chilekin ilmoitti estävänsä brasilialaisen lihan tuonnin. Brasilian maatalousministeri Maggi väläytti vastatoimia, sillä Brasiliaan tuodaan paljon kalaa ja hedelmiä Chilestä.

Etelä-Korea puolestaan poisti brasilialaisen kananlihan maahantuonnin, kun tutkimuksissa oli selvinnyt, että liha oli turvallisuusvaatimukset täyttävää.

Bruttokansantuote heikkenee

Joka tapauksessa lihaskandaali uhkaa Brasilian jo ennestään vaikeuksissa olevaa taloutta. Brasilia on maailman suurin naudan- ja siipikarjanlihan viejä.

Talousanalyysiyhtiö Capital Economics arvioi, että Brasilia on näillä näkymin menettämässä 3,5 miljardin euron vientitulot. Tämä vastaa 0,2 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Lähde: AFP