Hyppää sisältöön

Ruotsalaisfirmalla painajaismainen päivä – myös suomalaisten miljoonat savuna ilmaan

Sormenjälkiteknologiaan keskittyvä Fingerprint Cards antoi tiistaina sellaisen tulosvaroituksen, että osake putosi kuin kivi.

Fingerprint on yksi sormenjälkiteknologiaan lujasti luottavista yrityksistä. Kuvan laite ei liity ruotsalaisyhtiöön. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Ruotsalaisen pörssiyhtiön Fingerprint Cardsin osake on syöksynyt tiistaina pahimmillaan peräti 40 prosenttia. Moinen arvonmenetys yhdessä päivässä pohjoismaisessa pörssissä on varsin harvinainen.

Sormenjälkiteknologiaan keskittyvän Fingerprintin kohdalla tämä tarkoittaa jopa viiden miljardin kruunun sulamista, kertoo talousverkkosivusto di.se (siirryt toiseen palveluun). Summa vastaa noin puolta miljardia euroa.

Aamulla lähettämässään tiedotteessa Fingerprint varoitti, että kuluva osavuosi on sujunut odotuksia huonommin – se perui myös koko vuotta koskeneen ohjeistuksensa sekä osingonmaksun.

Suomalaisten piensijoittajien suosima osakekauppapaikka Nordnet kertoo, että lähes 2 000 suomalaisasiakkaalla oli maanantaina Fingerprintin osakkeissa noin seitsemän miljoonaa euroa. Suomalaisomistuksista uutisoi ensin Arvopaperi (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju luonnehtii ruotsalaisosaketta suosituksi ulkomaalaiseksi ostokohteeksi asiakkaiden keskuudessa. Uusia ottajia on riittänyt aivan viime päiville asti houkuttelevan kurssikehityksen perässä, Oksaharju kertoo Ylelle. Ostajia on ollut kahdessa kuukaudessa nelinkertaisesti enemmän kuin myyjiä.

– Hyvin voimakkaasta kasvunäkymästä on tultu pahan pettymyksen murjomaksi, hän tiivistää.

Aamupäivällä kurssilasku oli loiventunut, mutta oli edelleen 30 prosentin luokkaa.

Suomalaiset piensijoittajat tapaavat panna rahansa Helsingin pörssiin. Oksaharjun mukaan Nordnetin vaihdetuimpien listalla ensimmäinen ulkomaisen pörssin osake on sijan 30 tietämillä, mikä kertoo esimerkiksi Ruotsin pörssiyhtiöillä pelaamisen pienimuotoisuudesta.

– Kun siihen suhteuttaa, Fingerprint on ollut kahden viime vuoden aikana poikkeuksellisen paljon vaihdettu, sanoo Oksaharju.