1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vasemmistoliiton pormestariehdokas Paavo Arhinmäki haluaa homekoulut kuntoon: "Lähikirjastot ja -koulut ovat monen lähiön sydämiä"

Itähelsinkiläinen lähiöiden puolustaja murtaisi Helsingin investointikaton, jotta homekoulut saataisiin kunnostettua pian. Myös kohtuuhintainen asuntotuotanto on Arhinmäen asialistalla.

Paavo Arhinmäki
Pormestarikierros 2017 - Paavo Arhinmäki

Paavo Arhinmäki (vas.) on aina halunnut antaa itsestään vaikutelman, ettei kuulu eliittiin. Itä-Helsingin Herttoniemessä asuva vasemmistopoliitikko tunnetaan muun muassa graffititaiteen, rap-musiikin ja jalkapallon ystävänä.

Lähiön miehenä Arhinmäki vastustaa uusien suurkoulujen rakentamista ja puolustaa vanhojen lähikirjastojen ja -koulujen säilyttämistä.

– Lähikirjastot ja -koulut ovat monen lähiön sydämiä. Jos ne revitään pois, niin ei ole mitään semmoista, mikä yhdistää ihmisiä. Olen ollut aikoinaan kymmenen vuotta opetuslautakunnassa ja taistellut muutaman kierroksen lähikoulujen puolesta, ja niin teen jatkossakin.

"Pitkällä tähtäimellä käy kalliiksi, jos kouluja ei panna kuntoon"

Arhinmäen mielestä sisäilmaongelmista kärsivät koulut olisi kunnostettava pikaisesti, ja valtion pitäisi osallistua rahoitukseen eduskunnan päätöksellä. Helsinki taas voisi omalta osaltaan purkaa investointikattonsa, joka Arhinmäen mukaan jarruttaa homekoulujen korjausta.

– Nyt vastuu on kaupungilla ja kunnilla. Kun Helsinki saneeraa näitä kouluja liian pitkällä aikavälillä, niin se on lasten ja opettajien terveyden kannalta keskeinen kysymys. Pitkällä tähtäimellä käy kalliiksi, jos kouluja ei panna kuntoon. Ongelmana on, että investointikatto ei mahdollista järkevää investointipolitiikkaa.

Tänä vuonna Helsingin investointiraami on noin 460 miljoonaa euroa ilman liikelaitoksia ja ulkopuolisia rahoitushankkeita. Opetustoimen korjausrakentamiseen on varattu noin 60 miljoonaa. Investointikaton tarkoituksena on hillitä kaupungin velkaantumista.

Ruuhkamaksujen tuotto joukkoliikenteen kehittämiseen

Arhinmäki ajaa myös lähiöiden kallioiden, metsien ja puistojen säilyttämistä sekä nykyisillä että tulevilla asuinalueilla, kuten Malmin lentokentän alueella.

– Ne virkistysalueet ja liikuntamahdollisuudet, jotka ovat nyt aidatun alueen ulkopuolella, pitää säilyttää, mutta kyllä Helsingissä on huutava pula asunnoista, ja se on yksi alue, mihin saadaan joukkoliikenneyhteyksien päähän paljon asuntoja.

Kattava joukkoliikennejärjestelmä hyödyttää Arhinmäen mukaan myös autoilijoita, koska tiet eivät ruuhkautuisi niin pahoin, jos autoilijoita olisi vähemmän.

Olen intohimonen pyöräilijä, mutta sen verran pehmeänahkainen olen, etten pyöräile talvisin.

Pormestariehdokas Paavo Arhinmäki (vas.)

Arhinmäki on tehnyt eduskunnassa lakialoitteen ruuhkamaksuista. Niiden tuotot pitäisi hänen mielestään käyttää joukkoliikenteen kehittämiseen. Juna- ja metroasemilla pitää hänen mielestään olla hyvät liityntäpysäköintipaikat.

Mallia pyöräilyyn Amsterdamista ja Kööpenhaminasta

Helsingin pyöräilyverkkoa on viime vuosina parannettu, mutta siinäkin riittää Arhinmäen mukaan vielä tekemistä.

– Olen intohimonen pyöräilijä, mutta sen verran pehmeänahkainen olen, etten pyöräile talvisin.

Arhinmäki haluaa parantaa Helsingin pyörätieverkkoa. Kuva: Yle

Arhinmäen mielestä Helsingin pitäisi ottaa mallia Amsterdamista ja Kööpenhaminasta, jotka ovat "todellisia pyöräilykaupunkeja".

– Pyörien pitäisi liikkua pikemminkin autojen kuin kävelijöiden tasolla. Nyt ne ovat Helsingissä kävelijöiden tasolla, jossa vauhtierot ovat valtavan suuria.

"Keskuspuisto pitää säilyttää"

Helsinkiin suunniteltujen kaupunkibulevardien olisi tarkoitus toimia väylänä niin autoilijoille, joukkoliikenteelle, kävelijöille kuin pyöräilijöillekin. Voisivatko ne tuoda yhteisen ratkaisun erilaisille liikkujille?

– Hyvä ratkaisu, mutta ne eivät mene kaiken edelle. Keskuspuisto pitää säilyttää, Arhinmäki toteaa.

Mielenosoittajia Senaatintorilla ennen Helsingin valtuuston yleiskaava-päätöstä 26.10.2016. Kuva: Yle

Keskuspuisto on aiheuttanut kuumia tunteita Helsingin valtuustossa, sillä uusi yleiskaava mahdollistaa asuinrakentamisen puiston reunoille. Arhinmäki yritti estää tämän vastaesityksellään.

Lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja

Arhinmäki kuitenkin myöntää, että Helsinkiin täytyy joka tapauksessa rakentaa uusia asuntoja, ja paljon.

– Jos me emme rakenna lisää kohtuuhintaisia asuntoja, niin se ei tarkoita sitä, etteikö tänne muuttaisi lisää ihmisiä. Tämä on globaali ilmiö, että suuret kaupungit ja varsinkin pääkaupungit vetävät ihmisiä. Se merkitsisi sitä, että entistä useampi helsinkiläinen joutuisi muuttamaan pois kotikaupungistaan, jossa on töissä, kun ei ole varaa asua täällä.

Vasemmistoliiton pormestariehdokkaan mukaan Helsingin asuntostrategiaa pitäisi muuttaa niin, että aiempaa suurempi osa uudistuotannosta olisi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Nykyään kaupungin asuntotuotantotavoitteesta neljännes on kohtuuhintaista, pitkällä korkotuella ARA-vuokra-asuntotuotantoa. Neljäkymmentäviisi prosenttia tuotantotavoitteesta on kovan rahan sääntelemätöntä vuokra- ja omistusasuntorakentamista, ja loput kolmekymmentä prosenttia on hintakontrolloitua, hitas- ja osaomistusasuntotuotantoa.

Arhinmäki on neljän kärkijoukossa

Ylen helmi-maaliskuun vaihteessa teettämässä kyselytutkimuksessa Paavo Arhinmäki sijoittui neljänneksi, kun vastaajilta kysyttiin, kuka heidän mielestään olisi paras ehdokas Helsingin pormestariksi. Samassa kyselyssä Vasemmistoliiton kannatus oli neljännellä sijalla.

Ylen koko maata koskevassa kannatusmittauksessa helmikuussa Vasemmistolliton kannatus oli viidennellä sijalla.

Nykyisin Vasemmistoliitto on Helsingin neljänneksi suurin puolue, ja sillä on 85 jäsenen valtuustossa 11 paikkaa.