"Yksinäisyys voi olla musertavaa" – Parisuhteen päättyminen ravistelee kaikki ihmissuhteet uusiksi

Ero pakottaa katsomaan itseä uudessa valossa. Näky ei aina ole miellyttävä.

Avio- ja avoero
kakunkoriste aviopari särkyy
AOP

Kuka olen, jos en enää ole X:n avopuoliso, vaimo tai aviomies? Miten muut arvioivat minua eronneena ihmisenä?

Parisuhteen päättyminen on usein suuri pettymys ja rankka koettelemus. Kun voimat menevät puolisosta eroamisen käsittelyyn, muiden läheisten ihmissuhteiden toivoisi pysyvän ennallaan.

Valitettavasti näin ei käy, sanoo 14 vuotta eroseminaareja vetänyt Marika Rosenborg.

– Erotessa oma identiteetti päivittyy syvästi. Joutuu miettimään, kuka minä olen nyt, kun parisuhde ei enää minua määrittele?

Varsinkin suhteet omiin ja entisen puolison vanhempiin muuttuvat. Moni eronnut kokee epäonnistuneensa itselle tärkeiden ihmisten silmissä.

– Voi olla hankalaa myöntää, että oma itse ei ollut sellainen kuin olisi halunnut.

Tulkinta on suorin tie helvettiin ihmissuhteissa!

Marika Rosenborg, eroasiantuntija

Ystävyys punnitaan uudestaan

Myös ystävyyssuhteet järkkyvät, kun elämäntilanne muuttuu. Vaikein tilanne on yhteisten ystävien kohdalla.

– Yksinäisyys voi olla musertavaa, jos lähipiiri on ollut muita pariskuntia. Eronnut kokee helposti jäävänsä parisuhdeympyröiden ulkopuolelle, eroasiantuntija Marika Rosenborg kuvailee.

Osa ystävistä voi hävitä kokonaan, mutta osa saattaa tulla läheisemmiksi. Muutoksen suuntaa on vaikea ennakoida.

– Pitkäänkin vastavuoroisena jatkunut ystävyyssuhde muuttuu. Muutos voi tulla joko eroajan tai ystävän aloitteesta, jos keskustelunaiheet ovat toisen näkökulmasta liian ahdistavia.

Ystävät voivat väsyä jatkuvaan eron puimiseen.

– Eivät ystävät kestä ihmistä, joka on kuukausitolkulla surullinen tai rikki. Tilanne halutaan ratkaista: eroajalle tarjotaan Tinderiä, baaria tai terapiaa.

Ota aikaa ja huolehdi itsestäsi

Ystävien asenne saattaa loukata eronnutta, jonka parantumisprosessi vie aikaa.

– Ero prosessina vie ainakin vuoden. On ihan p...kapuhetta, jos joku sanoo, että "ei mulla mennyt kuin pari kuukautta", Rosenborg jyrähtää.

Vaikka vaihtaisi lennossa uuteen suhteeseen, ei menneisyydestä pääse irti ennen kuin sen on käsitellyt. Jos sitä ei tee, edellisen suhteen solmut siirtyvät helposti myös uuteen suhteeseen.

Marika Rosenborg neuvoo eronnutta ottamaan itselleen aikaa, pitämään itsestään huolta ja huolehtimaan omista rajoistaan. Kenenkään ei pidä antaa tulla liikaa päsmäröimään ja neuvomaan.

Suru ei ole hoidettava sairaus.

Marika Rosenborg, eroasiantuntija

Ero voi tuoda uusia ihmissuhteita

Eroryhmistä löytyy vertaistukea ja siellä erosta jauhamista jaksetaan kuunnella. Toipumista ei voi hoputtaa, mutta siihen voi hakea tukea.

– Hankalilla tunteilla on asiaa niin kauan, kun niitä nousee esiin. Suru ei ole hoidettava sairaus, se pitää vaan käydä läpi.

Ero voi antaa sysäyksen myös uusien, hyvien ihmissuhteiden syntymiseen. Eroasiantuntija Marika Rosenborg kehottaa hakeutumaan hyvää tekeviin ihmissuhteisiin ja vertaisryhmiin. Eroryhmissä on hänen kokemuksensa mukaan syntynyt paljon hyviä ystävyyssuhteita.

– Ei ole pienintäkään syytä viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka tekevät pahan olon.

Omille ja puolison sukulaisille sekä omille ja yhteisille ystäville kannattaa rehellisesti kertoa, miten toivoo yhteydenpidon jatkuvan.

– Silloin ei eksytä tulkintaan, joka nousee omista ajatuksista. Tulkinta on suorin tie helvettiin ihmissuhteissa!