Kasvottomilla karjalaisnukeilla uskottiin olevan yliluonnollisia voimia

Varhaista kierrätysaatetta edustavat perinnenuket ovat lähtöisin Itä-Karjalan suomensukuisilta kansoilta.

Tavat ja perinteet
Kyllikki Suvanto ja karjalaisnuket.
Kyllikki Suvanto haluaa elvyttää nukkeperinnettä.Janne Ahjopalo / Yle

Monen nuken kasvottomuus hätkähdyttää aluksi: silmät ja suu puuttuvat kokonaan.

– Nukke vapauttaa mielikuvituksen. Ilo ja suru sallitaan. Taikauskoisessa ajattelussa kasvottomuus merkitsi, ettei nukke voi vastaanottaa eikä välittää pahaa, kertoo Kyllikki Suvanto.

Suvanto esittelee tekemiään karjalaisnukkeja kerrostalosasunnossaan Joensuussa. Värit ja materiaalit vievät katsojansa menneeseen – nämä eivät ole persoonattomia tusinatuotteita kaupan hyllyllä.

Nukkejen ajatus on peräisin Itä-Karjalasta suomensukuisilta kansoilta, mutta niitä valmistetaan vieläkin kursseilla muun muassa Ilomantsissa Pohjois-Karjalassa.

Karjalaisnukke.
Imettäjänuken tekemiseen ei tarvita neulaa eikä rihmaa, vaan se syntyy pelkästään langoilla sitomalla.Janne Ahjopalo / Yle
Karjalaisnukke.
Kevään tullen nuken sisällä olevat jyvät kylvettiin peltoon, ja nukke jäi odottamaan uutta satoa.Janne Ahjopalo / Yle
Karjalaisnukke.
Kun perheen tytär lähti pois kotoa, joko miehelään tai palveluspaikkaan, äiti valmisti hänelle nuken. Tälle nukelle tehtiin pitkät käsivarret, jotka symboloivat äidin rakkautta.Janne Ahjopalo / Yle

Lankaa, tilkkua ja oksia

Muinaisajalla perinnenukkejen uskottiin karkottavan pahoja henkiä pois ja tuovan lohtua. Nuket toimivat unileluina, hääparille onnea tuovana esineenä ja pula-ajan viljavarastona – nuken sisällä olevat jyvät saatettiin käyttää ruuaksi hätätilanteessa.

Nuket edustavat kierrätysaatetta parhaimmillaan: niitä on valmistettu tuohesta, oksista, jyvistä, oljista, tilkuista, nauhoista, langoista ja lasihelmistä – jopa yrteistä. Karjalaisnuket eivät ole pelkästään lasten ja tyttöjen juttu, vaan nukkeja on myös pojille ja aikuisille.

Nukke vapauttaa mielikuvituksen.

Kyllikki Suvanto

– Tämä ei sitten ole mikään seksinukke. Vepsän nukke on siksi rehevä, koska se on imettäjä. Unelmanukelle puolestaan lapsi voi kertoa haaveensa – jos haave toteutui, nukkeen ommeltiin kaunis nappi, silkkinauha tai pitsi, kuvailee Kyllikki Suvanto.

Karjalaisnukke.
Pariskuntanuket tehtiin aina lujiksi ja sidoksiltaan kestäviksi.Janne Ahjopalo / Yle

Karjalaisten perinnenukkejen historiasta ja valmistuksesta on ilmestymässä _Nuken henki _-kuvateos (Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry, 2017), jonka tekijöinä ovat Kyllikki Suvanto, Elizaveta Korpelainen ja Jonna Suvanto.