1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Ilmaston "äärimmäinen ja poikkeuksellinen" lämpeneminen jatkuu

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen on niin voimakasta, että lämpenemisen seurausten ennustaminen on vaikeaa.

Päiväämättömässä valokuvassa näkyy Chilen edustalla kelluva suuri jäävuori. Etelä- ja pohjoisnapojen alueella sulavan jään uskotaan vaikuttavan koko maapallon ilmastoon. Kuva: Carlos Duarte / CSIC

Maapallon ilmaston ja merivesien lämpötilat nousevat edelleen nopeasti, kertoo Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa, yksityiskohtaisessa raportissaan State of the Global Climate 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuosi oli maapallon tilastoidun säähistorian lämpimin vuosi. Edellinen vuosi, 2015, oli edellinen ennätysvuosi.

WMO:n pääsihteerin Petteri Taalaksen mukaan "äärimmäiset ja poikkeukselliset" olosuhteet ovat jatkuneet tämän vuoden puolella. Taalas toimi aiemmin Suomen Ilmatieteen laitoksen johtajana.

– Globaalien lämpötilojen nousu sopii yhteen muiden ilmastojärjestelmän muutosten kanssa, Taalas sanoo BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Merten pintavesien keskilämpötilat olivat [viime vuonna] myös ennätyskorkeat, merenpintojen nousu jatkui ja pohjoisen napa-alueen jääpeite oli keskimääräistä selvästi pienempi suurimman osan vuotta, Taalas jatkaa.

Pohjoisnavan alueella lämpötilat olivat viime vuoden aikana kolme astetta lämpimämmät kuin vuosien 1961–1990 keskilämpötila. Huippuvuorilla keskilämpötila oli kuusi astetta vertailuarvoa korkeampi.

Kuva: Yle/ Uutisgrafiikka

Tämän vuoden puolella Pohjoisnavalla on koettu jo kolme "helleaalloksi" verrattavaa sääilmiötä, kun Atlantin myrskyt ovat tuoneet pohjoiseen lämmintä ilmaa.

Muutoksia sääoloissa

WMO:n mukaan pohjoisen merijään hupeneminen muuttaa ilmakehän virtauksia siten, että eräissä osissa maapalloa sääolot muuttuvat.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on jo tämän vuoden aikana tehty yli 11 000 erilaista alueellista lämpöennätystä.

Tutkijat ovat huolissaan varsinkin ilmastoa lämmittävän hiilidioksin määrän jatkuvasta kasvusta ilmakehässä. Viime vuonna maapallon ilmastoon vaikutti el Niño -sääilmiö, joka kiihdytti paitsi lämpenemistä, myös hiilidioksidin vapautumista ilmakehään.

Ilmaston muuttuminen merkitsee myös sitä, että sen ennustaminen vaikeutuu, sanoo WMO:n ilmastotutkimusohjelman johtaja David Carlson.

– Vaikka 2017 ei olekaan vahvaa el Niñoa, näemme eri puolilla maapalloa huomattavia muutoksia, jotka haastavat ymmärryksemme ilmastojärjestelmästä. Olemme nyt todellakin tuntemattomalla alueella.

Terveisiä Trumpin hallinnolle

BBC:n mukaan ilmastotutkijat eri puolilla maapalloa ovat tyrmistyneitä Yhdysvaltain uuden hallinnon asenteista ilmaston lämpenemiseen.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on perunut monia edellisen hallinnon aikaansaamia ohjelmia, jotka hidastaisivat lämpenemistä.

Trump on myös nimittänyt Yhdysvaltain ympäristöhallinnon johtajaksi  Scott Pruittin, joka on itse kiistänyt hiilidioksidin merkityksen lämpenemisen tärkeimpänä aiheuttajana.

– WMO:n raportti vuoden 2016 ilmastosta ei jätä epäilykselle sijaa. Paljonpuhuttu lämpenemisen pysähtyminen on ohi, eikä "kadonnut" lämpö todellisuudessa kadonnut minnekään. Lämpö itse asiassa sitoutui meriin, ja me saimme suuren osan siitä viime vuonna takaisin, sanoo East Anglian yliopiston professori Phil Williamson.

– Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on tieteellisesti todistettu fakta, jossa yhdistyvät vuosittaiset muutokset ja kasvihuonekaasupäästöjen seuraukset. Ne, jotka kiistävät tämän yhteyden eivät ole vain epäilijöitä, he kiistävät tieteellisen tutkimuksen.