1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanada

Kysyimme kanadalaisilta Suomesta Toronton kaduilla: Kumpi kestää paremmin kylmää?

Pohjoinen sijainti, jääkiekko ja avara luonto yhdistävät pohjoisia maita. Mutta jos yhdistävissä tekijöissä kisataan, viekö voiton Suomi vai Kanada?

Kanada
Yle Torontossa: Kumpi vie voiton, Suomi vai Kanada?
Yle Torontossa: Kumpi vie voiton, Suomi vai Kanada?

TorontoJoka vuosi, jopa harva se kuukausi, julkaistaan maita tai kaupunkeja paremmuusjärjestykseen rankkaavia listoja.

Onnellisuus-, maine- ja hyvinvointimittauksien listoilla kärkipäätä pitävät usein Pohjoismaat, Keski-Euroopan onnela Sveitsi tai Amerikkojen pohjola, Kanada. (Tässä muutama listaus koostetusti (siirryt toiseen palveluun).)

Tämä sai Ylen terveen urheilumielen kuohahtamaan Torontossa. Etenkin, kun mieleen palasi viime vuoden yhteenotto, satojentuhansien suomalaisten ja kanadalaisten onnellisuutta mittaava jääkiekon MM-finaali.

Tuolloin Kanada voitti Suomen 2–0.

Sen sijaan esimerkiksi tuoreessa YK:n onnellisuusbarometrissä Suomi peittosi Kanadan: Suomi oli viides, Kanada seitsemäs. Kuka siis saa sanoa viimeisen sanan?

Katsotaan "virallisia" mittareita ja selvitetään, kumpi voittaa. Suomi vai Kanada?

Kanada ehkä keksi jääkiekon, mutta Suomi on hyvä kaikessa.
Sergei Ilnitsky / EPA, Yle Uutisgrafiikka

I Erä: Jääkiekko

Pakko myöntää: jääkiekon maailmanranking-listaa johtaa Kanada. Suomi on kakkossijaa pitävän Venäjän jälkeen kolmantena.

Luetteloa voi tosin arvostella historiattomuudesta. Kansainvälisen jääkiekkoliiton ranking (siirryt toiseen palveluun) perustuu maajoukkueiden menestykseen viimeisen neljän vuoden MM-kisoissa ja viimeisimmissä talviolympialaisissa.

Jos vertaa maiden menestystä MM-kisoissa kautta-aikain, saa tosin Suomen kannalta yhtä lohduttoman tuloksen: Kanadalla on kaikkiaan 48 mitalia, joista 26 on kultaa. Suomen saldo on 13 mitalia kahdella kullalla.

Mutta entä, jos hieman suhteuttaa? Kanadalaisia on reilut 35 miljoonaa, suomalaisia vajaat viisi ja puoli. Kun jaetaan Kanadan mitalit asukkaiden kesken, jokainen saa 0,000 001 37 mitalia. Suomalaiset puolestaan saavat 0,000 002 39 MM-mitalia per nuppi. Viimein voitto!

Mutta ehkä on aika hylätä numerot ja katsoa, mitä meistä kirjoitetaan. Yhdysvaltalaisen jääkiekkolehden toimittajan mukaan Suomi on paras jääkiekkomaa (siirryt toiseen palveluun), koska Suomi on "hyvä kaikessa".

Hyvä kaikessa! Pidetään tämä.

*Voittaja: *Koska numeroita voi tulkita mielensä mukaan, olkoon tämä tasapeli. Kanada on ehkä paras, mutta Suomi on hyvä kaikessa.

Oppilaita Lönnrotin koulun käytävällä
Juhis Ranta

II Erä: Koulutus

Oppimistuloksia mitatessa yksi lista nousee otsikoihin muita useammin. Suomalaisen koulutuksen maineen kulmakivi, Pisa-tutkimus.

Se kertoi viime vuonna, että Suomen tulokset luonnontieteissä olivat notkahtaneet ja sukupuolten välinen ero kasvanut. Tyttöjen taidot loistivat poikien osaamista kirkkaammin.

Viime vuoden testauksen keskiössä olivat luonnontieteet. Kun katsotaan tuloksia niiden osalta, Suomi voittaa Kanadan kolmella pisteellä.

Jos taas tarkastellaan ohessa mitattua lukutaitoa ja matematiikan osaamista, Suomi häviää Kanadalle pisteellä tai viidellä.

Voittaja: Suomi julistettakoon pikaisesti voittajaksi. Siirrytään eteenpäin.

Verkkohakujen valossa monia yhdysvaltalainen näyttää nyt haaveilevan Kanadasta.
LFC Online / EPA

III Erä: Luonnon kauneus

"Maalla on yhteensä yli 200 luonnonpuistoa ja historiallista kohdetta, joihin pääsee tänä vuonna ilmaiseksi. Turkooseja järviä, vuoren huippuja, kumpuilevia dyynejä ja punaisia hiekkakivikallioita."

Joku tarkkasilmäinen saattaa jo tietää, että kaikkea tätä löytyy Kanadasta, jonka The New York Times listasi tämän vuoden parhaimmaksi matkailukohteeksi.

Suomea The New York Times ei muista lainkaan.

Myös matkaoppaista tunnettu matkailusivusto Lonely Planet hehkuttaa Kanadaa (siirryt toiseen palveluun): Dollari on halpa, pääministeri Justin Trudeau ihana ja ihmiset kohteliaita. Kaiken lisäksi Kanada täyttää tänä vuonna 150 vuotta!

Sivuston loppupäätelmä: Kanada on vuoden matkailumaa.

Mutta tällä kertaa Suomi kirii kolmannelle sijalle. Suomi juhlii satavuotista taivaltaan monin tapahtumin – ja onpa siellä myös uusi kansallispuisto Hossa, Lonely Planet kertoo.

*Voittaja: *Ok. Kanada voitti, mutta onhan se Suomea 50 vuotta vanhempi. Perästä kuuluu vuonna 2067!

Opiskelijat avantouimassa Torniossa.
Antti Heikinmatti / Yle

IV Jatkoaika: Kylmän kestävyys

Entä loppusilaus ja todellinen pohjoisen kuninkuuslaji: jos suomalainen ja kanadalainen menevät pakkasella ulos, kumpi jäätyy ensin?

Kanadan Eurekaa kutsutaan usein maan kylmimmäksi asutuksi paikaksi (siirryt toiseen palveluun). Siellä vuoden keskilämpötilan kerrotaan olevan 19 pakkasasteen paikkeilla. Suomessa mittaushistorian keskimääräisesti kylmin vuosi on koettu vuonna 1966 Enontekiöllä. Vuoden keskilämpötila oli tuolloin 4,8 pakkasastetta.

Entäpä avantouinti? Kyllä, sitä tekevät (valitettavasti) myös kanadalaiset (siirryt toiseen palveluun).

Näyttää siltä, että jos Suomi aikoo voittaa tämän kisan, on jälleen turvauduttava mielivaltaan. Unohdetaan siis numeeriset mittarit ja kysytään internetiltä.

"Sillä aikaa Suomessa" -meemeille löytyy odotetusti kilpailijoita.

Lopputulos: Tasapeli

Arvatenkin tätä nokittelua voisi jatkaa loputtomiin, mutta ehkä on ajankäytön kannalta parempi julistaa tasapeli. Kotiinpäin vetämisestä nimittäin jää helposti kiinni.

P.S. Seuraavan kerran Suomi kohtaa Kanadan MM-jäällä 16. toukokuuta.

Lue seuraavaksi