Lämpö herättelee kevään ensimmäiset punkit – luvassa normaali punkkivuosi?

Punkkien pääpopulaatio toipuu talvesta vasta, kun lämpötila on koko vuorokauden plussan puolella.

punkit
Neulasia keväthangella
Lumipeite on avainasemassa punkkien talvehtimisessa.

Hyönteistutkija, Kainuun ELY-keskuksen ympäristöasiantuntija Reima Leinonen arvelee, että tästä vuodesta on tulossa normaali punkkivuosi.

– Luonto on aina luonto ja mitä tahansa voi tapahtua, mutta pääsääntöisesti varmaan, kun ei ole ollut ankara talvi, punkit ovat selvinneet kohtuu hyvin, Leinonen sanoo.

Lumipeite avainasemassa

Punkkien kannalta kurjin talvi on vähäluminen ja sellainen, että säätila seilaisi pakkaselta plussalle ja takaisin. Lumipeite on avainasemassa.

– Lumi suojaa pakkaselta. Punkki on pehmeäosainen otus, johon pakkanen vaikuttaa kohtuu hyvin. Se on vaikeuksissa, jos sulaa-pakastuu –muutos on nopea, Reima Leinonen sanoo. Hän arvioi, että tänä talvena siellä, missä lunta on reilummin, punkit ovat selvinneet talvesta hyvin, mutta muualla voineet olla vaikeuksissa.

Punkkien pakkasenkestävyyttä ei liene kukaan mitannut. Kylmä talvi ei kuitenkaan automaattisesti koidu niiden kohtaloksi.

– Periaatteessa kaikki otuksemme pystyvät muuttamaan nestemolekyylinsä niin sanotuiksi pakkasnesteiksi. Niissä on vähän samantyyppisiä aineita kuin auton syylärissä, jotka estävät solukkoa jäätymästä. Nopeat muutokset eivät kuitenkaan ole hyväksi suuntaan tai toiseen.

Suomessa esiintyy punkkeja erityisesti etelä- ja keskiosissa maata sekä rannikkoseudulla. Reima Leinosen mukaan yksittäisiä havaintoja on kuitenkin selvästi laajemmalti.

– Ei voi sanoa, että joku olisi punkiton alue.

Kosteat ja pitkät syksyt sekä leudot talvet ovat edesauttaneet punkkien lisääntymistä ja levittäytymistä. Leinosen mukaan punkit pystyvät talvehtimaan yhä pohjoisemmassa. Tavallisimmin punkkeihin törmää alkukesästä ja juuri syksyllä.

Punkki.
Markku Ulander / Lehtikuva

Hyttyset, kaalikoit, kirvat...

Kun keväällä lämpötila on koko vuorokauden plussalla, alkaa punkkien pääpopulaatio heräillä. Ensimmäisiä yksilöitä saattavat herätellä jo varhaisemmankin kevään lämpimät jaksot.

Hyönteistutkija on tottunut siihen, että keväällä kysellään ennusteita vuoden hyönteiskannoista. Kun punkkien talvehtiminen on käsitelty, on hyönteisten vuoro.

– Hyttyset on seuraava, jota seurataan. Toki kesän mittaan putkahtelevat sitten esiin eri lajit. Viime kesänä olivat kaalikoit ja kirvat. Myös perhosvaellukset ja hirvikärpäset sekä hyvä ampiaiskesä kirvoittaa puheita, Reima Leinonen naurahtaa.