Suomalainen avustustyöntekijä: Veden puute ajaa sadattuhannet ihmiset kotiseuduiltaan

Kirkon ulkomaanavun edustaja Keniassa kuvaa Itä-Afrikan kuivuus- ja nälkäkriisiä hyvin vakavaksi.

Itä-Afrikka
pakolaisia kankaan alla somaliassa
Maan sisäisiä pakolaisia Somalian pääkaupungin Mogadishun ulkopuolella. Kuivuus ajaa yhä lisää ihmisiä kotiseuduiltaan.Said Jusuf Warsame / EPA

– Tämä on yhtä paha kuin vuoden 2011 nälänhätä, osittain pahempikin, sanoo Kirkon ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori Ylen haastattelussa. Hän viittaa Itä-Afrikan edelliseen nälkäkriisiin, joka johtui sekin kuivuudesta.

Kuivuus koettelee monia. Kenian pohjoisosassa siitä kärsii noin kolme miljoonaa ihmistä, Etelä-Sudanissa useita miljoonia, puolet Somalian väestöstä eli viitisen miljoonaa ihmistä ja vielä osa Etiopiankin väestöstä.

– Niin sanottujen pitkien sateiden olisi pitänyt jo alkaa. Jos ne taas jäävät tulematta tai jäävät heikoiksi, luku nousee, sanoo Jokivuori.

Hänen mukaansa rahaa tilanteen helpottamiseksi on tullut jonkin verran mutta ei läheskään tarpeeksi. Toisaalta esimerkiksi Keniassa hallitus ja järjestöt pystyvät viemään avun perille edellistä kriisiä paremmin.

Jokivuori kyykkii mikrofoni kädessä. Kaksi paikallista miestä seisoo hänen takanaan. Toinen heistä puhuu mikrofoniin ja toinen tallentaa kuulokkeet päässään Jokivuoren puhetta. Taustalla näkyy peltikattoinen koulurakennus sekä paikallisia naisia ja lapsia istumassa maassa ja muovituoleilla.
Mika Jokivuori on ollut Kirkon ulkomaanavun tehtävissä Itä-Afrikassa vuodesta 2011 alkaen. Tässä hän puhuu koulutuksen merkityksestä Etelä-sudanissa.Mika Jokivuori / Kirkon ulkomaanapu

Ihmiset ja kamelit samalla kaivolla

Jokivuori kävi viime viikolla Garissan alueella Kenian koillisosassa. Siellä on hänen mukaansa suurella alueella enää muutama vesipiste, jossa on vettä.

– En ole itse koskaan nähnyt, että villipuhvelit, virtahevot, lehmät, aasit ja kamelit sekä ihmiset ovat kaikki sen saman pienen vesipisteen ympärillä. Silloin kirkastui, miten kova vesipula siellä on.

Somalian puolella Baidoan maakunnassa on Jokivuoren mukaan neljännesmiljoona ihmistä liikkeellä tai lähdössä liikkeelle, koska vettä ja ruokaa ei kotiseudulla enää ole. Jokivuori on käynyt Baidoassa tutustumassa tilanteeseen.

Kaksi satokautta menetetty

– Vesi on monilta alueilta loppunut ihan kokonaan. Mutta myös ruoka-apua tarvitaan. Kaksi satokautta on menetetty kuivuuden takia, ja ruokavarastot ovat loppu, sanoo Jokivuori.

Länsi-Somalia on se osa Somaliaa, missä on pystytty viljelemään ruokaa. Jos ihmiset lähtevät sieltä vesipulan vuoksi kaupunkeihin, kriisi pitkittyy, muistuttaa Jokivuori. Kun sateet taas tulevat, paikalla ei ole ketään, joka kylväisi pellot.

Vesipula on kova koettelemus alueella, missä päivälämpötila on 35–45 astetta. Jo nyt on puhjennut kolera- ja muita epidemioita, koska ihmiset ovat joutuneet juomaan likaista vettä.