16-vuotiaat Turo ja Elian tähtäävät maailman parhaiksi alppihiihtäjiksi

Rovaniemeläiset Turo Torvinen ja Elian Lehto ovat ikäluokassaan maailman parhaita alppihiihtäjiä. 16-vuotiaiden silmissä siintelevät jo maailmancupin voitot ja olympiakullat.

alppihiihto
Turo Torvinen ja Elian Lehto
Verryttelyä aluksi. Turo Torvinen (vas.) ja Elian Lehto ovat alppihiihtäjinä asettaneet tavoitteensa korkealle, maailmancupin voittoihin ja olympiakultaan.Esko Puikko / Yle

Lappi on taas vahvasti esillä, kun rakennetaan Suomen alppihiihdon tulevaisuutta. Kalle Palanderin ja Tanja Poutiaisen jäljille ovat nousemassa nuoret rovaniemeläiset Turo Torvinen ja Elian Lehto.

Pojat ovat ikäluokassaan jo maailman parhaita alppihiihtäjiä ja tavoittelevat menestymistä myös aikuisina.

Yhdessä lapsesta saakka

Aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja puhdas lumi valkaisee Sallatunturin rinteen. Mäki vetää puoleensa.

Turo ja Elian ovat viihtyneet yhdessä lapsesta saakka. 4-vuotiaita olivat, kun tapasivat Tanja Poutiaisen ratalaskukoulussa. He saivat sieltä hyvän kipinän ja ovat nyt ikäluokkansa parhaita alppihiihtäjiä maailmassa. Siihenkin on pitänyt treenata jo paljon, he sanovat.

Turo Torvinen ja Elian Lehto
Turo Torvinen (vas.)​ ja Elian Lehto näyttävät jo 16-vuotiaina merkkejä hyvästä tulevaisuudestaan alppihiihtäjinä. Rovaniemeläiset ovat ikäluokkansa parhaita alppihiihtäjiä maailmassa.Esko Puikko / Yle

– Emmepä ole juuri kotona ehtineet olemaan, saati koulussa, pojat lausahtavat. Molemmat ovat lukiolaisia ja käyvät Ounasvaaran urheilulukiota.

Paljon pitää olla menossa

Talvisin on ollut leirejä aika paljon, lähes jokaisena viikonloppuna. Nyt menevät viikollakin. Luku sinänsä ovat kilpailumatkat Euroopassa ja Pohjoismaissa.

– Kun kotona ollaan, niin tehdään fysiikkatreenejä ja käydään laskemassa aina kun on aikaa, Turo sanoo.

Kesäisin kaverukset vetävät kaksikin treenikertaa päivässä. Voimaharjoittelun lisäksi liikuntaan kuuluu myös juoksu ja pyöräily. Elianilla oli joskus motocrossikin kuviossa mukana, mutta nyt se on jäänyt.

– Päristely jää nyt moottorikelkkailuun, hän sanoo.

Yhdessä on mukava treenata

Pojat sanovat, että yhdessä on mukava treenata ja urheilla. Samanhenkisyys ja samanikäisyys auttavat tsemppaamaan toinen toista.

– Kyllä ehdottomasti, sanoo Elian ja Turo nyökkää. Varsinkin rinteen ulkopuolella kuivaharjoittelussa se tsemppaa paljon. Punttisalilla esimerkiksi.

Tämä talvi pojilla on mennyt vaihtelevasti, mutta palkintopallillekin he ovat nousseet. Turo Torviselle yksi kohokohta oli, kun hän saavutti suurpujottelun hopeaa nuorten olympiafestareilla Turkissa.

– Kultaa lähdin hakemaan, mutta ei hopeakaan ollut huono. Rinne oli aika loiva, enkä siitä pitänyt, mutta ihan tyytyväinen olen kakkostilaankin.

Elian Lehto muistelee viime talvea. Suomen mestaruuksia ropisi laariin vaikka millä mitalla.

– Kuustoistasten sarjassa tuli mestaruus suurpujottelussa, syöksyssä ja supergeessä. Alppicombissa minä ja Turo otettiin Suomen mestaruus tismalleen samalla ajalla. Se oli sinänsä hauska, hän sanoo.

Valmentaja kehuu suojattejaan

Poikien henkilökohtainen valmentaja Juha Tenhunen on tyytyväinen suojatteihinsa.

– Turo ja Elian ovat motivoituneimmat valmennettavat, mitä olen koskaan valmentanut pitkän urani aikana. He ovat kovia tekemään töitä. Pojat pystyvät laskemaan kaikkia alppilajeja ja ovat aikalailla tasahyviä niissä kaikissa.

Juha Tenhunen ei epäile poikien tulevaa menestystä.

Valmentaja Juha Tenhunen
Valmentaja Juha Tenhunen uskoo suojatteihinsa. Hän kehuu alppihiihtäjiään Turo Torvista ja Elian Lehtoa ahkeriksi harjoittelijoiksi, joilla myös on motivaatio kohdallaan.Esko Puikko / Yle

– He ovat päättäväisiä ja tunnollisia harjoittelijoita. Korkeampiin aikuisiän tavoitteisiin päästään vain ankaralla ja pitkäkestoisella työllä ja siihen he ovat valmiit, sanoo valmentaja.

Tavoitteena cupvoittoja ja olympiakultaa

Poikien tavoite on selvä. Elian Lehto ei pitkään miettinyt, kun sanoa pamautti:

– Haluan olla maailman paras. Ehdottomasti.

Eikä pitkään miettinyt Turo Torvinenkaan.

– Tietysti maailman paras ja olympialaisista kultaa vuonna 2022. Ja sitä ennen pitäis olla maailmancupin voittojakin alla.