1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vaalilautakunnan jäsenet kiven alla

Monissa kunnissa on ollut vaikeuksia löytää vaalilautakuntiin jäseniä tiukentuneiden esteellisyyssäädösten takia. Rovaniemellä apuna ovat opiskelijat.

Kunnallisvaalien varsinainen äänestyspäivä on sunnuntai 9.4. Ennakkoon voi äänestää 29.3.-4.4. Kuva: Yle

Lain mukana jokaisella äänestysalueella on oltava vaalilautakunta, jossa on viisi jäsentä ja vähintään kolme varajäsentä. Vaalilakia tarkennettiin viime kesäkuussa niin, että ehdokas ei voi enää olla vaalilautakunnan eikä vaalitoimikunnan jäsenenä.

Vaalien esteellisyyssääntelyn muuttuminen vaikuttaa myös ehdokkaan lähisukulaisen toimintaan vaalitoimitsijana. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa eivät voi olla vaalitoimitsijana ennakkoäänestyspaikassa tai kotiäänestyksessä eikä myöskään laitosäänestyksistä huolehtivan vaalitoimikunnan jäsenenä tai varajäsenenä.

Muutoksilla halutaan selkeyttää esteellisyystilanteiden arvioimista sekä turvata äänestäjien luottamus vaalijärjestelmään

Opiskelijat apuna Rovaniemellä

Rovaniemellä tiukemmasta esteellissyyssäädöksestä on ollut harmia koska kaupungissa on paljon äänestysalueita. Äänestyspaikkoja on 19, ja kun vaalilautakunnassa on viisi jäsentä ja viisi varajäsentä, esteettömiä henkilöitä tarvitaan 190.

Vaalitoimikuntia on Rovaniemellä neljä ja niissä on kolme varsinaista jäsentä ja kolme varajäsentä.

Yhteenlaskien jäseniä pitää löytyä siis 214.

Vaalilautakunnan ja toimikunnan jäseniä voivat nimittävät edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneet äänestäjäryhmät. Suurimmassa osassa kuntia ei ole muita ryhmiä kuin puolueita.

Lautakunnan- ja toimikunnan jäsenen ei tarvitse olla puolueen jäsen, vaan kuka tahansa kunnalliseen luottamistoimeen kelpoinen voidaan nimittää toimeen.

Rovaniemellä tilannetta helpottavat opiskelijat.

– Rovaniemellä on tehty sellainen opiskelijareservi. Mehän olemme jo vuosia ennakkoäänestyksen suorittaneet opiskelijavoimilla ja sitä samaa reserviä sitten voidaan hyödyntää jos vaalilautakuntien suhteen on ollut haasteita, Rovaniemen keskusvaalilautakunnan sihteeri Ville Vitikka sanoo.

– Ongelma ei nyt ole niin iso miltä se näyttää, kun vaalilautakunta on kuitenkin toimintakykyinen kolmijäsenisenä ja me kuitenkin miehitämme lautakunnan kymmenjäsenisenä. Kyllä sieltä ne toimivaltaiset lautakunnan jäsenet ovat joka vaalissa löytyneet.