Länsirannan muurista tuli turistikohde – Katutaiteilija Banksyn hotelli Betlehemissä herättää tunteita

Palestiinalainen opiskelija Mais halusi nähdä hotellin, jonka vetonaula on vihattu muuri.

Banksy
Hotellin sisäänkäynti, jossa seisoo portieeria markkeeraava apinapatsas matkalaukkujen päällä.
Abed al Hashlamoun / EPA

*BETLEHEM *Joukko nuoria naisia hengailee Betlehemissä kaupungin uusimman puheenaiheen, maailmankuulun katutaiteilijan Banksyn hotellin edessä. He ovat matkustaneet toisesta palestiinalaiskaupungista Ramallahista vain nähdäkseen paikan.

– Olemme kaikki nähneet Banksyn graffiteja Betlehemin muurissa. Kaikki puhuvat hotellista ja halusimme nähdä sen heti, kertoo kauppatieteiden opiskelija Mais.

Mies kävelee ohi seinän, johon on maalattu sotilas ja häntä tarkastava tyttö.
Betlehemissä on muun muassa Banksyn vuonna 2007 maalaama teos, jossa pieni tyttö tekee ruumiintarkastuksen sotilaalle.Jim Hollande / EPA

Tällä viikolla avattu hotelli sijaitsee Betlehemissä vain viiden metrin päässä Israelin rakentamasta Länsirannan muurista. Sen huoneet on koristeltu Banksyn kuvilla Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista.

Mais kertoo osan palestiinalaisista arvostelleen taiteilijaa siitä, että hän tekee rahaa palestiinalaisten ahdingolla.

– Ymmärrän arvostelijoitakin. Minusta on kuitenkin tärkeää, että hotellin ja siitä kertovien juttujen kautta ihmiset saavat käsityksen muurista.

Ikkuna, josta näkyy vartiotorni.
Useasta ikkunasta näkyy Israelin vartiotorni.Quique Kierszenbaum

Nuorilla on kuitenkin yhtä huono tuuri kuin minullakin. "Maailman huonoimpien maisemien" hotelli ei ollut vierailupäivänämme vielä auki. Useasta hotellin huoneesta näkyy Israelin armeijan vartiotorni.

Koko hanketta on leimannut Banksylle tyypillinen salamyhkäisyys.

Taiteilijan kannanotot poliittisia

Kolmikerroksinen hotelli sisustettiin entisen saviastiapajan paikalle kaikessa hiljaisuudessa. Hotellin omistajaksi ilmoitettu Banksy ei ole koskaan paljastanut henkilöllisyyttään julkisuudessa. Sen verran tiedetään, että hän on britti.

Viimeistelytöiden keskellä häärii kiireinen hotellinjohtaja Wisam Salah. Salah on entinen turistiopas, joka on niin ikään niukkasanainen taitelilijan ajatuksista.

Maalaus, jossa Israelin sotilas ja palestiinalainen lyövät toisiaan tyynyillä.
Yhdessä huoneessa on kuva, jossa israelilainen sotilas ja palestiinalaismies käyvät tyynysotaa. Quique Kierszenbaum.

– Hotellin tarkoitus on kiinnittää huomiota palestiinalaisten asemaan, tarkastuspisteisiin ja Länsirannan miehitykseen. Banksy ei ole koskaan pitänyt muurista, Salah sanoo.

Hotellinjohtajan mukaan taiteilija ei halunnut perustaa Betlehemiin vain hotellia. Samassa yhteydessä on myös museo sekä taidekeskus, jossa on esillä Banksyn sekä palestiinalaisten taiteilijoiden teoksia.

Kukkia, kukkatapetti ja kaksiosainen taulu, jossa mies heittää kiveä.
Sisutuksessa yhdistyvät kolonialistinen henki ja nykyaika.Quique Kierszenbaum

Hotelli toivottaa tervetulleeksi kaikki, mutta käytännössä Israelin kansalaisten on mahdotonta yöpyä hotellissa.

Vaikka hotelli sijaitsee aivan Israelin niin sanotun turvamuurin vieressä, israelilaisilta on sinne pääsy kielletty. Israelin armeija estää Israelin kansalaisten pääsyn Betlehemiin, joka on palestiinalaisten hallintoalueella. Israelin arabiasukkaita rajoitus ei koske.

"Muurista on tullut normaali"

Israel aloitti muurin rakentamisen Länsirannalla vuonna 2002. Silloin alkoi niin sanottu palestiinalaisten toinen kansannousu ja Israelissa oli tehty useita väkivaltaisia iskuja. Israel kutsuu muuria turva-aidaksi.

Palestiinalaisten hallintokaupungissa Ramallahissa asuva Mais sanoo eläneensä suurimman osan elämästään siten, että muuri on ollut olemassa.

– Olen nähnyt kun muuri rakennettiin. Muuri vaikuttaa elämääni joka päivä, hän sanoo.

Mais kertoo, ettei voi esimerkiksi vierailla tätinsä luona Itä-Jerusalemissa ilman Israelin viranomaisten lupaa, vaikka automatka sinne kestäisi vain kymmenisen minuuttia.

Viereisestä talosta otettu kuva, jossa näkyvät hotelli ja aivan sen vieressä oleva muuri.
Hotelli sijatsee viiden metrin päässä muuristaAbed Al Hashlamoun / EPA

– Ulkopuolisille muurin merkitystä on vaikea avata. Se kuulostaa niin kamalalta. Mutta olemme tottuneet elämään sen kanssa. Ikävä kyllä, hän sanoo.

Taiteilija arvostelee Britannian historiallista roolia Lähi-idässä

Taiteilija Banksy ei ole antanut yhtään haastattelua Betlehemin projektistaan. Tiedotteessaan hän kuitenkin kuvaa hotellia myös kommentiksi Britannian historialliseen rooliin Lähi-idässä.

"On tasan sata vuotta siitä, kun Britannia otti haltuunsa Palestiinan ja alkoi järjestellä kalustusta uudelleen kaoottisin seurauksin", taiteilija sanoo tiedotteessaan.

Muurin osa, johon on maamattu kivilinkoa heiluttava pois. Toinen poika heittämässä kiveä, kasvot huivilla peitettynä.
Israel aloitti Länsirannan muurin rakentamisen vuonna 2002. Quique Kierszenbaum

Banksy viittaa niin sanottuun Balfourin julistukseen, jossa Britannian ulkoministeri Arthur Balfour ilmaisi vuonna 1917 tukensa aikeille perustaa juutalaisille kansallinen koti Palestiinaan.

"Mielestäni nyt on oikea aika pohtia mitä tapahtuu, kun Yhdistynyt Kuningaskunta tekee valtavan poliittisen päätöksen, ymmärtämättä täysin sen seurauksia", tiedotteessa sanotaan.

Israelin valtion perustamisesta on tänä vuonna 70 vuotta ja Länsirannan sekä muiden palestiinalaisalueiden miehitykseen johtaneesta kuuden päivän sodasta 50 vuotta. Rauhanneuvottelut ovat olleet poikki vuonna 2014 käydystä Gazan sodasta asti.

– Olen innoissani hotellista, mutta en tiedä, auttaako se mitenkään Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisussa, opiskelija Mais sanoo.

Lue myös:

Katutaiteilija Banksy perusti Betlehemiin hotellin: "Ikkunoista maailman kamalin näkymä"