Kaustisen kansanmusiikkijuhlat täyttää 50 vuotta – juhlaa vietetään pitojen merkeissä

Ensi heinäkuun juhlien teemana on "Pidot". Kaustisella esitellään muun muassa kruunuhääperinnettä.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat
Kuvassa naisia kansallispuvuissa
Ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki (keskellä) haluaa Kaustiselle vuosisadan pidot.Minna Mustonen / Yle

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestetään ensi kesänä jo 50. kerran. Festivaalien juhlavuoden ja Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi viikon teemana on "Pidot".

Festivaalivieraat voivat heinäkuussa osallistua esimerkiksi lastenkutsuille, eri maakuntien juhlakattauksiin, karhunpeijaisiin ja kruunuhäihin, jossa pariskuntia vihitään festivaaliareenalla.

– Kruunuhääperinnettä esitellään kolmena päivänä: kaksi päivää valmistellaan häitä ja sitten lauantaina vietetään ihan oikeita häitä. Perinnettä on modattu modernimpaan suuntaan ja parien kanssa keskustellaan yhdessä, mitä napataan vanhasta perinteestä mukaan, ohjelmajohtaja Anne-Mari Hakamäki kertoo.

Alueelle pystytetään myös kokonaan uusi teltta, joka palvelee teeman mukaan kestikievarina.

Pelimannit vahvasti mukana

Kaustisen juhlat ponnistaa pelimanniperinteestä. Myös tänä vuonna he ovat vahvassa roolissa.

– Pelimanneja odotetaan taas tuhansittain paikalle. He luovat vahvasti Kaustisen tunnelman, Anne-Mari Hakamäki sanoo.

Paikallisuus näkyy vahvasti myös esiintyjäkaartissa. Juhlilla esiintyy moni kaustislaistaustainen ryhmä, kuten Folkkarit, Prusikoukku ja Tötterssön, Ville Ojanen ja Kameleontti, Ville Kangas Plastic fiddle band, Snekka sekä Frigg.

Juhlavuoden kunniaksi festivaalit täyttää yleisön toiveita. Henkiin elvytetään perinteiset Siltatanssit Penttilänsillalla meijerin pihassa. Lisäksi järjestetään toivekonsertti, joka perustuu tänä vuonna 50 vuotta täyttäneiden toiveisiin.

Esiintyjiä maailmalta ja läheltä

Kansanmusiikkijuhlilla on lähes 30 eri lavaa ja mittavat määrät esiintyjiä. Vuoden yhtye on saamelaista perinnettä uudistava Gájanas, joka yhdistää sähköisiä bändisoittimia joikaamiseen.

Kansanmusiikin uusimpia tuulia esittelevät tämän vuoden Etno-Emman voittaja, lauluyhtye Tuuletar, karjalaiselektroninen Suistamon Sähkö ja netin keskustelupalstoilta sanoituksensa hakeva Kalevauva.fi.

Viikolla nähdään myös muun muassa Erin, Samuli Edelmann, Paula Koivuniemi ja Paleface Laitakaupungin orkesterin kanssa. Kymmenen vuotta sitten menehtynyt Kirka saa juhlaviikolla erityistä huomiota tribuuttikonsertilla, jossa solisteina nähdään Aija Puurtinen, Pekko Käppi, Anssi Salminen ja Kisu Jernström.

Juhlaviikon aikana Kaustisella esiintyy runsaasti kansainvälistä väriä, esimerkiksi maailmanmainetta niittänyt mustalaismusiikin esittäjä, romanialainen Taraf de Haidouks. Lisäksi kansanmusiikkijuhlilla tanssitaan, ja lapset on perinteisesti huomioitu omalla ohjelmistollaan.