Kuka on mystinen nakertaja? – Yökyöpeleiden taloa syödään Kemin teatterin lavalla kevään ajan

Yökyöpelien absurdia musiikkiviihdettä nähdään Kemin kaupunginteatterin lavalla. Mitä tapahtuu, kun Yökyöpeleiden talossa huomataan, että joku nakertaa taloa?

teatteritaide
Yökyöpelit-näytelmä Kemin kaupunginteatterissa.
Mahtimummelia esittää Sirpa Filppa.Minna Aula / Yle

KemiKoko perheen musiikkinäytelmä Yökyöpelit on Kemin kaupunginteatterin kevään väriläiskä. Näytelmä juhlistaa 70-vuotista kaupunginteatteria ja lavalla nähdään live-orkesterin säestämän musiikin lisäksi tanssia. Ammattilaisnäyttelijöiden ohella mukana on nuorisolinjalaisia.

Pikku Kakkosestakin tuttu Yökyöpelit tarjoaa absurdia huumoria kaikenikäisille. Musikaali perustuu Laura Ruohosen loruihin ja Anna-Mari Kähärän säveliin. Yökyöpeleiden talossa asuu sekaisin ihmisiä, eläimiä ja hyönteisiä. Yhteistä talossa on se, ettei siellä oikein kukaan nuku. Agenttinero Naru alkaa selvittää, miksi joka paikassa on hampaanjälkiä ja joku syö taloa.

Tässä perheessä tarvitaan mastodontti, mellakkapoliisi tai mummo.

Mahtimummeli

Nakertajaa etsiessään Naru tutustuu erikoisiin hahmoihin, esimerkiksi Mahtimummeliin, joka pistää järjestykseen lähes kaiken ja huitoo lavalla selkäkilven ja lisäkäsien kanssa.

– Tässä perheessä tarvitaan mastodontti, mellakkapoliisi tai mummo, sanoo Sirpa Filppa eli Mahtimummeli Päätäi Väätäinen.

Yökyöpelit nähdään ammattiteatterissa nyt vasta toista kertaa, ensi-iltaa vietettiin Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2011.

"Nauran hervottomasti tälle jutulle"

Näytelmän Kemin lavalle sovittanut ja ohjannut Sarianne Paasonen on innoissaan erityisesti lapsiperheille suunnatusta juhlaohjelmistosta.

– Tämä on absurdin huumorin helmiä ja henkilökohtaisesti tämä on kyllä yksi hauskimpia juttuja, mitä olen saanut tehdä. Näytelmä on täynnä yllätyksiä. Kyllä aikuisellekin riittää ihmeteltävää ja näytelmä saa varmasti hyvälle tuulelle, Paasonen hehkuttaa.

Anna-Mari Kähärän säveltämät näytelmän laulut sisältävä Yökyöpelit-levy voitti vuoden lastenlevypalkinnon vuonna 2015.

– Kyllä minä ainakin itse nauran hervottomasti tälle jutulle. Toivon, että tänne tullaan porukalla nauramaan, Paasonen naurahtaa.

Yökyöpelit saa ensi-iltansa Kemin kaupunginteatterin isolla näyttämöllä lauantaina 25. maaliskuuta.