1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikkelissä kudotaan sinivalkoisia puita 100-vuotiaan Suomen kunniaksi – "Jos ei osaa neuloa, muut neuvovat"

Sinivalkoisen neulemetsän ensimmäinen puu on tarkoitus koristella talkoovoimin huhtikuussa.

Mikkeli
Neuletilkkuja ja lankakeriä. Sini-valkoisia.
Mikkelissä neulotaan sinivalkoisia puita satavuotiaan Suomen kunniaksi.

Mikkelissä koristellaan keväällä kaupungin puita Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi sinivalkoisin neulegraffitein. Ensimmäiset tilkut on jo neulottu ja virkattu valmiiksi, ja ensimmäinen neulemetsän puu on tarkoitus koristella huhtikuussa. Neuleet ommellaan puiden runkojen ympärille, ja tilkkujen määrä ratkaisee sen, kuinka monta puuta neulemetsään lopulta valmistuu.

Kampanjan ajatuksena on lisätä ihmisten yhteisöllisyyttä ja poistaa yksinäisyyttä. Oman palansa talkoisiin voi neuloa esimerkiksi Esteryn tai perhe- ja lähisuhdeväkivallan avopalveluyksikön Violan neulekahvilassa. Etelä-Savon sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tuki -yhdistyksen eli Esteryn toiminnanjohtaja Annastiina Vesterinen kertoo, että myös alueen kahviloita pyydetään mukaan järjestämään neulekahviloita.

– Jos ei osaa neuloa, muut neuvovat. On helppo tulla tekemään jotakin yhdessä, hän sanoo.

Oman kotona neulotun tilkun voi myös toimittaa kampanjayhdistysten eli Esteryn ja Violan toimipisteisiin. Järjestäjät haastavat mukaan myös työyhteisöjä ja muita porukoita. Tilkut ovat ulkomuodoltaan erilaisia ja tekijänsä taiteellisen silmän ja taitojen mukaan kuvioituja, mutta niitä yhdistää sinivalkoisuus.

Neulemetsän tarkkaa sijaintia ei ole vielä päätetty, mutta sen on tarkoitus näkyä ensi kesän Mikkelin asuntomessujen vierailijoille mahdollisesti Mikkelipuiston ympäristössä. Asuntomessut on osallistunut kampanjaan lahjoittamalla rahaa lankoja varten.

Idea pääkirjaston pihasta

Kampanja on jatkoa Mikkelin pääkirjaston edustalla olevalle puulle, joka sai ylleen värikkään hämähäkkiverhoilun viime syyskuussa Hyvän mielen kirjastoviikolla. Tuolloin hämähäkin verkkoa muistuttavia värikkäitä tilkkuja virkattiin muun muassa Mikkelin pääkirjastossa, ja kampanjaa järjestivät useat yhteisöt ja yhdistykset. Esteryn toiminnanjohtajan Annastiina Vesterisen mukaan kokeilu oli menestys. Lopuksin kirjaston pihassa hääri aurinkoisena iltapäivänä pieni porukka ompelemassa värikkäitä paloja paikoilleen.

– Kadultakin tuli ihmisiä koristelemaan sitä puuta, Vesterinen kertoo.

Ihmisiä koristelemassa puuta virkatuilla tilkuilla.
Mikkelin pääkirjaston edessä oleva puu sai virkatun verhoilun viime syyskuussa.Vilma Ruokoski / Yle Mikkeli
Lue seuraavaksi