Apteekkari epäilee: Sähköinen resepti lisää lääkevarkauksia

Apteekeissa henkilökuntaa koulutetaan ryöstö- ja murtotilanteiden varalle. Apteekkari Juha Nuutila harkitsee ikkunakaltereiden asentamista.

apteekit
Rikottu ikkuna.
Kuvan rikkottu ikkuna ei liity Myyrmäen apteekkimurtoon. Petri Lassheikki / Yle

Vantaalaiseen Myyrmannin apteekkiin murtauduttiin varhain lauantaiaamuna. Saaliiksi ryöstäjä sai sekalaisen satsin lääkkeitä. Asiasta uutisoi mm. Vantaan Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Juha Nuutilan omistamaan apteekkiin tehtiin myös aseellinen ryöstö pari kuukautta sitten.

Hurjimmissa tapauksissa apteekkiin ollaan tultu kirveen kanssa sisään ja se on lyöty tiskiin.

Viestintäjohtaja Erkki Kostiainen

Apteekkari pistää kaksi tapahtumaa huonon onnen piikkiin, vaikka hänen mielestään rikokset ovat seuraamusta sähköisen lääkemääräyksen käyttöönottosta.

– Kyllä tänä päivänä apteekkimurrot ovat mielestäni merkittävästi lisääntyneet. Reseptejä ei pysty enää väärentämään, koska ne ovat sähköisiä, Nuutila sanoo.

Lääkerobotti sekoittaa pillerit varkaalta

Apteekkari Juha Nuutila hämmästelee sitä, että kiinteistössä olleet hälytysjärjestelmät eivät toimineet. Sen sijaan apteekin omat murtohälyttimet olivat kunnossa.

Juha Nuutinen seisoo valkoisessa takissa hajonneen apteekin ikkunan vieressä.
Apteekkari Juha Nuutilan apteekkiin oli murtauduttu hajottamalla liikkeen ikkuna. Juhani Kenttämaa

Jatkossa apteekkiyrittäjä joutuu miettimään yhä enemmän sitä, miten mahdollisia murtoja ja ryöstöjä voi tehokkaammin estää.

Toistaiseksi ei ole tullut vastaan mitään tällaista ilmiötä.

Rikoskomisario Juha Juurinen

Nuutila aikoo tehostaa hälytysjärjestelmää ja lisätä videovalvontaa. Hän kertoo harkitsevansa kaltereiden asentamista apteekin ikkunoihin. Lisäksi apteekeissa yleistyvä lääkerobotti tekee lääkkeiden varastamisesta lähes mahdotonta. Lääkkeet eivät ole nimensä mukaisessa järjestyksessä.

– Ainoastaan robotti tietää, missä lääkkeet ovat. Sieltä ei murtautuja löydä yhtään mitään, apteekkari sanoo.

Ryöstön jälkihoito tärkeää

Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen sanoo, että yhä useammassa apteekissa on panostettu kameravalvontaan. Lisäksi vilkkaimmissa kauppapaikoissa apteekeissa on läsnä vartioita.

Kaiken kaikkiaan apteekeissa varaudutaan entistä tehokkaammin murto- ja ryöstöriskiin lisäämällä murtosuojautumista ja kouluttamalla henkilökuntaa. Mahdollinen ryöstötilanne on henkilökunnan kannalta hyvin järkyttävä, ja sen jälkihoitoon pitää panostaa, Kostiainen lisää.

– Hurjimmissa tapauksissa apteekkiin ollaan tultu kirveen kanssa sisään ja se on lyöty tiskiin.

Ryöstöt ja murrot lisääntyneet 2010-luvulla

E-reseptit otettiin Suomessa käyttöön jo vuonna 2010. Tämän vuoden alusta kaikki reseptit ovat sähköisiä. Poliisin tutkinta- ja virka-apujärjestelmän tilastojen mukaan vuonna 2010 apteekkeihin kohdistuvia murtoja tai niiden yrityksiä tehtiin 92. Vuonna 2014 lukumäärä oli 127. Ryöstöjä tai niiden yrityksiä tehtiin 9 (2010) ja neljä vuotta myöhemmin 23 kertaa.

– Ei voi varmuudella sanoa, että sähköinen resepti olisi lisännyt apteekkimurtoja, mutta kyllä selvän yhteyden siinä voi nähdä, Erkki Kostiainen sanoo.

Poliisi ei näe apteekkimurtoja ilmiönä

Itä-Uudenmaan poliisin rikoskomisario Juha Juurinen ei pysty arvioimaan sitä, onko apteekkimurtoja tehty viime aikoina enemmän kuin aikaisemmin. Hänen mukaansa varmuuden asiasta saa ainoastaan vertailemalla edellisvuosien tilastoja alkuvuoden tilastoihin.

Juurinen kuitenkin sanoo, että poliisin omassa ilmiöseurannassa ei ole tullut vastaan apteekkimurtoja.

– Joka maanantai käymme rikos- ja järjestyspoliisin yhteisessä tapaamisessa läpi alueen rikoksia. Toistaiseksi ei ole tullut vastaan mitään tällaista ilmiötä.