1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevät on tuonut jo ensimmäiset kurjet, peukaloiset ja sepelkyyhkyt

Lintujen kevätmuutto on alkamassa lintuharrastajien keräämien havaintojen mukaan.

Kanta-Häme
Sepelkyyhky
Raine Martikainen / Yle

Lintujen kevätmuutto Hämeeseen on alkanut. Lintuharrastajat ovat kirjanneet Birdlife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmään viime päivinä useita havaintoja muun muassa kurjista, pulmusista ja sepelkyyhkyistä.

Kurkia on nähty esimerkiksi Riihimäen Sammalistonsuolla, Janakkalan Rastilassa ja Hattulan Mervessä. Peukaloinen on vieraillut Riihimäen Paalijärvellä ja sepelkyyhkyt muun muassa Lopen Sajaniemessä sekä Hämeenlinnan Ahvenistolla. Janakkalan Heinäjoella nähtiin tiistaina pikkujoutsen, joka oli isossa laulujoutsenten parvessa.

Nyt lämpimät kevätpäivät ovat saaneet muuton vahvasti liikkeelle.

Juhani Kairamo

– Pesivät linnut saapuvat usein pikku hiljaa, puolisalaa pesimäalueilleen. Toki nämä ovat vasta ensimmäisiä lintuja ja valtaosa saapuu vasta myöhemmin huhtikuun puolella, muistuttaa Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo.

– Nyt lämpimät kevätpäivät ovat saaneet muuton vahvasti liikkeelle ja kurkia, töyhtöhyyppiä, kiuruja, pulmusia, sepelkyyhkyjä ja joutsenia nähdään jo ihan yleisesti peltoaukeilla ja muilla sopivilla levähdysalueilla.

Lintuharrastus on nykyään suuren yleisön harrastus

Lintuharrastus innostaa hämäläisiä aiempaa enemmän. Juhani Kairamoa ilahduttaa muun muassa Miljoona linnunpönttöä- tempauksen sekä Birdlifen sata lintulajia- hankkeen saama hurja suosio.

Juhani Kairamo on havainnut, että lintuharrastus on muuttunut aikaisempaa rennommaksi. Nykyään moni Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen retkille osallistuva vasta opettelee tunnistamaan lintulajeja.

– Kyllä se on aikaisemmin ollut aika sisäänpäin kääntynyttä ja vakavahenkisempää. Nykyään se on enemmänkin suuren yleisön harrastusta eikä sitä tarvitse ottaa niin kauhean vakavasti.

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on vuoden lintuyhdistys

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys palkittiin vastikään vuoden lintutieteelliseksi yhdistykseksi. Palkintoperusteluina olivat esimerkiksi runsas yleisötapahtumien järjestäminen ja lintuharrastuksen levittäminen.

– Kaikki meidän tapahtumat ovat täysin yleisölle avoimia. Siellä on mukana väkeä, jotka ovat aina olleet kiinnostuneita luonnosta ja linnuista. He uskaltavat lähteä mukaan ja kartuttaa lintutietouttaan. Tämä on ollut sellainen positiivisin ilmentymä nyt vuoden sisällä. Yhdistyksen kannalta on hienoa, että tapahtumiin osallistuu koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiä. Se on merkki siitä, että toivottavasti teemme jotain oikein, pohtii Kairamo.

Sata lintulajia -kampanja on innostanut ihan tavallisia ihmisiä.

Juhani Kairamo

Isot hankkeet, niin kuin Miljoona linnunpöttöä ja tänä vuonna Birdlifen Sata lintulajia -kampanja ovat innostaneet ihan tavallisia ihmisiä osallistumaan lintuharrastustoimintaan.

– Meidän toiminta kattaa kaiken, mikä liiittyy lintuihin. Vaikka meidän yhdistyksemme nimessä on tuo lintutieteellinen, niin ihan kuka tahansa, joka millään tasolla on kiinnostunut linnuista, on tervetullut yhdistykseen.

Kanta-Hämen lintutieteellinen yhdistys sai palkinnon myös laajoista hankkeistaan, joilla parannetaan alueellisia luontoharrastusmahdollisuuksia ja kunnostetaan lintukohteita.

Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on BirdLife Suomen jäsenyhdistys. Sen toimialueeseen kuuluvat Hattula, Hausjärvi, Hämeenlinna, Janakkala, Loppi ja Riihimäki.

Lue seuraavaksi