1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vauvaraha

Ehdokkaiden ideamyllystä lääkkeitä Asikkalan väestökatoon – vauvarahalle vihreää valoa

Yle Lahden ja Etelä-Suomen Sanomien vaalikiertue jatkui tiistaina Asikkalassa, jossa ehdokkaat pohtivat keinoja kunnan asukasluvun nostamiseksi kasvuun.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Asikkalan asukasmäärä on ollut laskussa muutaman viime vuoden ja suuntaus huolestuttaa kuntapäättäjiä sekä vaaliehdokkaita.

Keskustan vaalipanelisti Hilkka Kemppi haastoikin asikkalalaiset vauvantekotalkoisiin Vääksyn yhteiskoulun auditoriassa pidetyssä vaalipaneelissa.

– Jos väestömäärä laskee, tulee taloushuolia ja se heijastuu kaikkeen tekemiseen. Meidän ainoa huoli on se, että väestö laskee eikä vauvoja synny. Kunta voisi antaa signaalin lapsiperheille esimerkiksi Pudasjärven tapaan vauvarahalla, esitti Hilkka Kemppi

Vaalipanelistit äänestivätkin vauvarahan käyttöönotosta Asikkalassa ja ehdotus siitä sai vihreää peukkua kaikilta keskustelijoilta. 

– Olen huolissani väkiluvun laskusta. Meidän täytyy tukea perheitä, jotka haluavat asettua tänne, totesi Mira Nieminen.

Kristillisdemokraattien Kari Kallio oli samoilla linjoilla lapsiperheiden tukemisessa. Tukea vauvatalkoot saivat myös Vasemmistoliiton Mari Jänisnimi-Honkala.

Varhaiskasvatuksen maksuttomuus jakaa mielipiteitä

Asikkalan vaalipaneeli äänesti myös maksuttomasta varhaiskasvatuksesta, ja siinä selvä enemmistö keskustelijoista asettui kannattamaan maksuttomuutta.

– Peräänkuuluttaisin tarveharkintaa päivähoitoon. Kunta voisi tulla perheitä vastaan siinä, että tuetaan lasten hoitamista isovanhemmilla. Minkä takia olemme jääneet jumiin näin vanhanaikaisen järjestelmään, että on vain yksi tapa hoitaa lasta, ihmetteli Kemppi.

Perussuomalaisten Mira Nieminen ja Kotikuntaryhmän Immo Virtanen eivät ajatukselle päivähoidon maksuttomuudesta kuitenkaan lämmenneet.

– Ilmainen raha on aina kivaa. Mutta palvelujen rapautuminen esimerkiksi erityisryhmien osalta on sitä luokkaa, että minun on hirveän vaikeaa peukuttaa ihan kaikelle rahanjakamiselle, sanoi Immo Virtanen.

Immo Virtanen tarjosi lääkkeeksi asukasluvun nostamiseen yhdyskuntarakenteen tiivistämistä Asikkalan keskustassa – siis uusia omakotitaloja ja kerrostaloja. 

Se ei saanut varauksetonta kannatusta keskustelijoilta. Kokoomuksen Tuomo Riihilahti muistutti, että Asikkalalla on kaksi sataa kaavatonttia vesi- ja viemäriverkon piirissä myymättä.

– Tontit on hinnoiteltu aivan väärin. Meillä maksetaan 5 prosenttia korkoa kolme ensimmäistä vuotta ja sen jälkeen korko vuokrasta nousee 11 prosenttiin. Pikavippifirmojenkin korkotaso on  maltillisempaa, heitti Tuomo Riihilahti. 

Hänen mukaansa Asikkalan pitää nostaa paremmin esille Päijänne ja Kalmarinranta vaikkapa puustoa moottorisahalla harventamalla. Teollisuudelle Riihilahti kaavoittaisi lisää tontteja Vääksyn ja Lahden välille, ja lisäksi hän toivoo helpotusta kesämökkien käyttötarkoitusten muutoksille.  

Vaalikeskustelussa SDP:n Hannu Mäkinen ehdotti tonttia Päijänteen rannalle hotellia varten. Vääntöä oli myös liikenneyhteyksistä. Osa panelisteista ihmetteli, miksi Asikkala ei ole hyödyntänyt Vierumäen seudun kasvua ja peräisi kohennusta Urajärventielle.