1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Makedonia

Makedoniassa suurmielenosoituksia EU:n komissaaria vastaan

Makedonia on juuttunut poliittiseen kriisiin kansallismielisten slaavien ja kielioikeuksia vaativien albaanien väliin.

Mielenosoittajat levittivät Skopjessa suuren Makedonian lipun samaan aikaan, kun EU:n laajentumiskomissaari yritti suostutella maan johtajia kompromissiin. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Kymmenet tuhannet kansallismieliset makedonialaiset osoittivat tiistaina mieltään pääkaupungissa Skopjessa ja muualla. Samaan aikaan maassa vieraili EU:n laajentumiskomissaari Johannes Hahn – ja juuri vierailun vuoksi mielenosoittajat olivat liikkeellä.

Hahn tapasi Makedonian johtajia ja yritti saada heitä sopimaan kiistansa, jotta maahan voidaan muodostaa hallitus. Kannustimeksi Hahn lupaili Makedonian EU-jäsenyyshankkeen etenemistä.

Makedonian EU-jäsenyys ei tosin varmistu sillä, että se saisi toimintakykyisen hallituksen. Kreikka on aiemminkin estänyt jäsenyyden etenemisen, ennen kuin Makedonia muuttaa valtion nimen. Kreikassa on Makedonia-niminen maakunta.

Pitkä kriisi jatkuu

Makedonia on ollut poliittisessa kriisissä pari vuotta. Edellinen hallitus jäi kiinni vastustajien ja median salakuuntelemisesta, ja tilanne johti ennenaikaisiin vaaleihin viiime vuoden lopulla.

Vaaleissa kaksi suurinta puoluetta, sosialidemokraatit ja kansallismielinen VMRO-DPMNE päätyivät asemaan, jossa kumpikin tarvitsee albaanipuolueiden tukea saadakseen hallituksen kasaan. Albaanit vaativat ehdoksi, että albaniasta tehdään maan toinen virallinen kieli.

Mielenosoittajat välittävät terveisiään komissaari Hahnille Skopjessa tiistai-iltana. Kyltissä vastustetaan albanian kielen virallistamista. Kuva: Georgi Licovski / EPA

Kansallismieliset torjuivat vaatimuksen heti. Sosialidemokraatit ovat valmiita lisäämään albaanien kielioikeuksia, ja he saisivat albaanien kanssa hallituksen kokoon.

Makedonian kansallismielinen presidentti Gjorge Ivanov ei kuitenkaan suostu antamaan sosialidemokraattien johtajalle Zoran Zaeville hallituksen muodostamismandaattia – ellei hänkin torju albaanien vaatimuksia.

Hatara valtio

Makedonian väestöstä suunnilleen neljäsosa on albaaneja. Heillä on oikeus käyttää albanian kieltä alueilla missä he ovat enemmistönä. Monet slaavit eivät kuitenkaan halua albaniaa viralliseksi kieleksi koko maassa.

Albaanien oikeuksien nimissä käytiin lyhyt sisällissotakin keväällä 2001. Makedonian armeija pärjäsi siinä huonosti. Kansanryhmien välit ovat yhä jännittyneet.

Makedonia on valtiona monikansallinen luomus, entinen Jugoslavian osavaltio, joka itsenäistyi vuonna 1991. Albaanit asuvat maan länsiosassa, Albanian ja Kosovon rajojen tuntumassa. Historian mittaan Makedoniaa on väittänyt omakseen niin Kreikka kuin Bulgariakin.