Tutkijat: Löydetty keino arvioida geneettistä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin

Aiheesta tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia ennen kuin testiä voidaan tarjota yleiseen käyttöön.

Alzheimerin tauti
Dementiasta kärsivä vanhus pelaa peliä hoitajan kanssa. Kuva ylhäältä.
Dementiasta kärsivä vanhus pelaa peliä hoitajan kanssa. RunGroj Yongrit / EPA

Kansainväliset tutkijat ovat löytäneet keinon arvioida henkilön geneettistä riskiä sairastua Alzheimerin tautiin tietyn ikäisenä. Tämä saattaa helpottaa diagnosointia ja hoidon aloittamista tulevaisuudessa.

Geneettinen tietokanta perustuu yli 70 000 Alzheimer-potilaan ja sitä sairastamattomien ikäihmisten tietoihin, joita on koottu useista merkittävistä kansainvälisistä dementiatutkimuksista.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian muoto. Sitä sairastaa maailmassa noin 47 miljoonaa ihmistä. Tautiin ei ole parannuskeinoa eikä tehokkaita hoitoja. Useimmilla tautiin sairastuneilla ihmisillä oireet alkavat yli 60-vuotiaina, mutta tautia on todettu myös jopa 30-vuotiailla.

Aiheesta tarvitaan kuitenkin vielä lisätutkimuksia ennen kuin testiä voidaan tarjota yleiseen käyttöön. Lisäksi tutkijat huomauttavat, että tietokannat perustuvat pääasiassa eurooppalaista syntyperää olevien ihmisten tietoihin. Riskin ennustaminen muiden maanosien kansoille kuten amerikkalaisille, afrikkalaisille tai latinalaisamerikkalaisille on epävarmempaa näillä tiedoilla.

– Tämä rajoitus on valitettava este testin saamiseen geneettisiin tutkimuksiin, sanoo kognitiotieteen osaston lääkäri Chun Chieh Fan San Diegon yliopistosta Kaliforniasta.

Lähde: AFP