Pohjois-Korea teki ilmeisesti epäonnistuneen ohjuskokeen

Pohjois-Korean on viime aikoina kiihdyttänyt ydin- ja ohjuskokeitaan YK:n pakotteista huolimatta.

Pohjois-Korea
Eteläkorealaisella juna-asemalla seurataan Pohjois-Korean ohjuskokeeseen liittyvää uutisointia
Eteläkorealaisella juna-asemalla seurattiin Pohjois-Korean ohjuskokeeseen liittyvää uutisointia 6. maaliskuuta.Kim Hee-chul / EPA

Pohjois-Korea on jälleen tehnyt ohjuskokeen, mutta tällä kertaa koe on ilmeisesti epäonnistunut. Esimerkiksi Yhdysvallat arvioi, että ohjus räjähti vain muutama sekunti laukaisun jälkeen.

Täyttä varmuutta asiasta ei ole, mutta useiden maiden viranomaisilla on yhtenäinen näkemys epäonnistuneesta ohjuskokeesta.

Viime viikkoina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita. Pohjois-Korea on tehnyt ohjuskokeitaan samaan aikaan, kun Yhdysvaltojen edustajat ovat vierailleet Aasiassa keskustelemassa Pohjois-Korean naapurivaltioiden kanssa.

Täyttä varmuutta Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelman kehityksestä ei ole. Yleinen arvio on, että Pohjois-Korean ohjusteknologia on kehittynyt viime vuosina, mutta Pohjois-Korealla olisi yhä matkaa onnistuneisiin ohjusiskuihin.

Uusimman ohjuskokeen epäonnistuminen viiittaa siihen, että Pohjois-Korea ei ole onnistunut kehittämään korkeita lämpötiloja kestävää materiaalia, jota mannertenväliset ballistiset ohjukset edellyttävät.

Pohjois-Korean uskotaan tavoittelevan ydinkärjillä varustettuja ohjuksia, jotka yltäisivät Yhdysvaltoihin.

YK on yrittänyt pysäyttää Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelman toistuvilla pakotteilla, mutta Pohjois-Korea on viitannut kintaalla pakotteille.

Lähteet: AFP, Reuters