1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lihateollisuus

Maistuisiko kanin tai muulin liha? – Tällaista lihaa Suomeen tuodaan

Poimimme Tullin tilastosta esimerkkejä tyypillisistä ja vähän eksoottisimmista tuontilihoista.

lihateollisuus
Metsäjäniksiä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Miltä kuulostaa ulkomailta tuotuna kanin tai aasin liha? Näidenkin eläinten lihaa tuotiin viime vuonna Suomeen. Tiedot perustuvat Tullin tilastoihin.

Nautaa, sikaa ja siipikarjan lihaa tuotiin eri muodoissa viime vuonna Suomeen eniten.

Esimerkiksi sianlihaa tuotiin tuoreena tai jäähdytettynä noin 13,3 miljoonaa kiloa. Naudan luutonta lihaa tuotiin tuoreena tai jäähdytettynä noin 5,2 miljoonaa kiloa. Paloiteltua siipikarjanlihaa ja sen muita syötäviä osia maksaa lukuunottamatta tuotiin Suomeen noin 4,6 miljoonaa kiloa.

Suomeen tuodun lihan määriä
Yle Uutisgrafiikka

Yli miljoonan kilon kerhoon pääsivät muun muassa hevosen, aasin ja muulin tuore tai jäähdytetty liha, jota tuotiin viime vuonna Suomeen noin 1,4 miljoonaa kiloa. Lammasta tuotiin jäädytettynä 1,5 miljoonaa kiloa ja tuoreena tai jäähdytettynäkin lähes 370 000 kiloa.

Tullin mukaan esimerkiksi kanin ja jäniksen lihaa tuotiin vajaat 11 000 kiloa. Vuohenlihaa tuotiin noin 2 200 kiloa ja hanhen ja ankan rasvaista maksaa noin 40 kiloa. Etanoita tuotiin Suomeen yli 3 600 kiloa viime vuonna.

Näiden lisäksi lihaa tuotiin suolattuna, kuivattuna, savustettuna tai säilykkeinä ja muina lihavalmisteina miljoonia kiloja. Yhteensä Suomeen tuotiin lihaa ja lihatuotteita viime vuonna 76,1 miljoonaa kiloa.

Lue myös:

Evira: Ei tiedossa, että Suomessa olisi vaarallista brassilihaa

Täältä Suomeen tuodaan ulkomaista lihaa – katso lista

Lue seuraavaksi