1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jäänveisto

Tämä ei onnistu keneltä tahansa – katso, miten jäänveiston mestari loihtii 250 kilon jääkimpaleesta pikku pingviinin

Jäänveiston maailmanmestari ja Suomen mestari veistävät jäätaideteoksia myytäväksi.

Jäänveisto
Lkhagvadorj Dorjsuren veistää jäästä koristetta.
Lkhagvadorj Dorjsuren on jäänveiston maailmanmestari. Tässä hän veistää 250-kiloisesta jääkappaleesta koristetta.

Tunnelmallisen jääluolan hiljaisuuden rikkoo kirskunta, kun moottorisahan terä uppoaa parikymmentä senttiä paksuun jääkimpaleeseen. Sitä ennen jäänveiston Suomen mestari Anssi Kuosa on luonnostellut lohkareeseen hennot ääriviivat tulevasta taideteoksesta. Tällä kertaa aiheena on merihevonen.

Kuosan lisäksi oman jääkimpaleensa parissa häärii alan maailmanmestari, mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren, jonka käsissä muotoutuu pingviini.

250-kiloisia ja puolen neliön kokoisia jäälohkareita on nostettu Leppävirran Kalmanlahdesta ja sileämpää jäätä on tuotu Saimaan Puruvedeltä. Mestareiden käsissä syntyy jäätaidetta vaikka kakunkoristeeksi kevään juhliin tai isommaksi patsaaksi olohuoneeseen.

Kun moottorisahan ääni vaikenee, on taideteos saanut karkean muodon. Sen jälkeen mestarin käsi tarttuu talttaan ja alkaa muotojen pehmennys.

– Jonkin verran käytetään myös erikoisempia omatekemiä kaiverrusteriä, kertoo Kuosa.

Myyntiin tehty jääveistos maksaa kymmenistä euroista satasiin. Hintaan vaikuttavat koko ja muoto. Luonnostelusta valmiiseen lopputulokseen kuluu puoli metriä korkean veistoksen kohdalla muutama tunti. Pieni koko ei välttämättä tarkoita ripeää tahtia.

– Pienet veistokset ovat vaikeita, koska työkalut ovat isoja. Tykkään tehdä isoja veistoksia, hymyilee maailmanmestari Dorjsuren.

Kuinka pitkään hyistä taideteosta ehtii kotioloissa ihailla?

– Jos jääveistos viedään huoneenlämpöön, niin kyllä tämä kestää sellaiset 6–8 tuntia, Kuosa vakuuttaa.

Säilymisaikaa voi pidentää viemällä sen välillä jäähylle pakkaseen.

Leppävirran jääluolassa teoksiin voi tutustua toukokuun puoliväliin saakka. Samalla pääsee näkemään jääluolaksi muutetussa hiihtotunnelissa helmikuussa järjestetyn jäänveiston MM-kisojen luomuksia.

Lue seuraavaksi