Hovioikeus: Kunnan virkamiehen olisi pitänyt selvittää riskirakenteet – Laukaan maneesiturmasta tuomio

Vaasan hovioikeus on tuominnut Laukaan kunnan työntekijän sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Viime keväänä Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kaikki kunnan johtavaa virkamiestä vastaan nostetut syytteet.

Kotimaa
Laukaan romahtanut maneesi.
Maneesi romahti Laukaassa kesken ratsastustunnin helmikuun puolivälissä 2013.Matti Myller / Yle

Hovioikeuden mielestä Laukaan kunnan työntekijän olisi pitänyt ryhtyä toimiin selvittääkseen kunnan alueella sijaitsevat riskirakennukset. Hän oli saanut tiedoksi ELY-keskuksen välittämän ympäristöministeriön onnettomuusuhkaa koskevan viestin, jonka vuoksi hänen olisi pitänyt selvittää riskirakennukset ja ottaa yhteyttä omistajiin.

Hovioikeus tuomitsi työntekijän 30:een päiväsakkoon.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi viime keväänä kaikki kunnan johtavaa virkamiestä vastaan nostetut syytteet.

Hovoikeus katsoi tuomiossaan, että kunnan virkamiesjohtoon kuuluvalla työntekijällä olisi ollut asiassa toimimisvelvollisuus sekä mahdollisuus ryhtyä toimenpiteisiin. Ensisijainen vastuu turvallisuudesta on rakennuksen omistajalla, mutta rakennusvalvonnalla on jälkivalvontavastuu, koska asiasta oli annettu uhkailmoitus.

Oikeuden mielestä mikään muu taho ei olisi voinut toimia asiassa.

Syytteet kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta hylättiin myös hovioikeudessa. Oikeuden mielestä katto romahti suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvien puutteiden vuoksi, eikä riittävää syy-yhteyttä voi vetää kunnan virkamiehen toimintaan.

10-vuotias ratsastaja kuoli ja neljä sai vammoja, kun maneesi romahti kesken ratsastustunnin helmikuun puolivälissä 2013.