Populisti ja korruptioaktivisti Aleksei Navalnyi haastaa taas Vladimir Putinin – "Vaarallinen Kremlille"

Navalnyi pyrkii ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa. Hänellä on karismaattisen johtajan ominaisuuksia, arvioi tutkijatohtori Jussi Lassila.

Venäjän politiikka
Navalnyi hymyilee vihreäkasvoisena.
Aleksei Navalnyi käänsi maaliskuussa tehdyn väriainehyökkäyksen edukseen ja sai paljon huomiota Venäjän sosiaalisessa mediassa.Evgeny Feldman / Navalnyin kampanja / EPA

Oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi on jälleen piikkinä presidentti Vladimir Putinin lihassa. Navalnyi aikoo asettua ehdolle ensi kevään presidentinvaaleissa, ja kiertää Venäjää avaten kampanjatoimistoja.

Putinin edellistä valintaa vastustaneiden mielenosoitusten keulakuva ja Venäjän tunnetuin poliittinen bloggaaja on kutsunut sunnuntaiksi korruptiota vastustavia mielenosoituksia. Hänen mukaansa ne toteutuvat viranomaisten kielloista huolimatta.

Kampanja ei ole alkanut häiriöittä. Viime sunnuntaina tuntemattomaksi jäänyt henkilö heitti siperialaisessa Barnaulin kaupungissa hänen kasvoilleen lääkeainetta, joka värjää ihon vihreäksi.

Navalnyia temppu ei pysäyttänyt. Oppositojohtaja julkaisi internetissä videon, jossa hän vitsaili näyttävänsä Shrek-hirviöltä tai Avatar-elokuvan avaruusolennolta. Videon on katsonut melkein miljoona ihmistä.

Muun muassa venäläistä populismia tutkinut Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Jussi Lassila arvioi, että taitavana poliitikkona ja populistina Navalnyi osasi kääntää tilanteen omaksi edukseen.

– Hän sai jopa aikaan flashmobeja, kun Moskovassa oppositiomieliset ihmiset ryhtyivät maalaamaan kasvojaan vihreiksi.

Korruptiopaljastuksia

Aleksei Navalnyi tunnetaan blogikirjoituksistaan, joissa hän on jo lähes kymmenen vuoden ajan arvostellut valtaapitäviä ja paljastanut korruptiotapauksia.

Navalnyin vaalikampanja alkoikin maaliskuun alussa tuttuun tapaan. Hänen korruptionvastainen säätiönsä julkaisi pääministeri Dmitri Medvedevin valtavaksi väitettyä omaisuutta penkovan tutkimuksen.

Tutkimuksen mukaan pääministeri omistaa useita kartanoita, kaksi valtavaa huvijahtia ja viinitilan Toscanassa. Kreml kuittasi tutkimuksen mielikuvituksen tuotteena, ja televisiokanavat vaikenivat siitä lähes täysin.

Tutkimuksesta kertovaa videota on silti katsottu yli 10 miljoonaa kertaa. Tutkija Lassilan mukaan Navalnyi tunnetaan nyt entistä paremmin uusien paljastusten ansiosta.

Lassila luonnehtii Navalnyia moderniksi populistiksi, joka nostaa esille valtaapitävien korruptiota ja sanoo olevansa kansan puolella.

– Navalyi korostaa kirjoituksissaan, että kaikki tavalliset venäläiset ovat samaa mieltä hänen kanssaan, jos he ajattelevat asioita tarkemmin. Voisi sanoa, että tässä on kyse venäläisestä vennamolaisuudesta.

Navalnyi puhuu suurelle väkijoukolle.
Aleksei Navalnyi nousi edellisten presidentinvaalien aikaan opposition mielenosoitusten kärkinimeksi. Kuva Pietarista helmikuussa 2012.Anatoly Maltsev / EPA

Vastusti moskeijoita Moskovaan

Navalnyi oli johdossa, kun oppositio järjesti vuonna 2011 ja 2012 valtavia mielenosoituksia vaalivilppiä vastaan. Hän leimasi blogikirjoituksissaan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän huijareiden ja varkaiden puolueeksi.

Vuonna 2013 Navalnyi lähti mukaan Moskovan pormestarivaaleihin. Hän polkaisi tehokkaasti käyntiin suuren vapaaehtoisverkoston ja sai yli neljäsosan äänistä.

– Navalnyi on osoittanut muulle oppositiolle, etteivät he yksinkertaisesti kykene organisoimaan suuria joukkoja, tutkija Lassila sanoo.

Eräs syy menestykseen oli Navalnyin lietsoma maahanmuuttovastaisuus.

– Hän sanoi, ettei kaupungissa ole tilaa moskeijoille tai tadžikistanilaisille. Navalnyi kampanjoi hyvin samaan tapaan kuin esimerkiksi Geert Wilders Hollannissa, arvioi Jussi Lassila.

Tällaiset puheet eivät olleet Navalnyille vieraita aiemminkaan. Vuonna 2007 hänet erotettiin liberaalista Jabloko-puolueesta nationalistisen ja muukalaisvastaisten tempaustensa vuoksi.

Sotkee Kremlin suunnitelmia

Tähän mennessä Venäjän hallinto on painostanut Navalnyiä lähinnä pidätysten ja oikeudenkäyntien keinoin. Hänet on tuomittu talousrikossyytteistä kahdesti vankeuteen, mutta tuomiot on muutettu ehdonalaisiksi.

Viranomaisten mukaan Navalnyillä ei ole oikeutta asettua ehdolle presidentinvaalissa, mikäli hänen saamansa tuomiot pysyvät voimassa. Navalnyi on kiistänyt tulkinnan ja tuomiot.

Navalnyi on koulutukseltaan lakimies. Lassilan mukaan hän onkin pystynyt osoittamaan oikeusjärjestelmän mielivaltaisuuden ja väittää, että hän itse toimii täysin perustuslain mukaisesti.

Navalnyi kävelee ulos vihreäseinäisen poliisivankilan ovesta.
Aleksei Navalnyi on pidätetty useita kertoja. Maaliskuussa 2015 hänet pääsettiin poliisivankilasta 15 päivän pidätyksen jälkeen. Pidätyksen syynä oli lentolehtisten jakanminen Moskovan metrossa.Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän vallanpitäjät pystyvät halutessaan nujertamaan Navalnyin ja estämään hänen ehdokkuutensa. Lassilan mukaan pidätys tai ehdokkuuden estäminen tekisivät Navalnyista kuitenkin poliittisen marttyyrin.

– Hänellä on jo nyt karismaattisen johtajan sädekehä, sillä hän näyttää taistelevan vallanpitäjiä vastaan henkensä kaupalla.

Kreml olisi mielellään nähnyt, että äänestäjät olisivat lähinnä siunanneet nykyisen politiikan jatkumisen ensi kevään presidentinvaaleissa. Navalnyi näyttää nyt sotkevan sen suunnitelmia.

– Moskovan pormestarivaalien tulos osoittaa, että Navalnyi on vaarallinen Kremlille avoimissa vaaleissa. Aika paljon pitäisi kuitenkin tapahtua, että hän voittaisi presidentinvaalit, Lassila arvioi.