Herra Hakkaraisesta aasialaiseen nukketeatteriin – modernit klassikot ovat Kuulas-festivaalin tämän vuoden teema

Nelipäiväinen lasten teatteritapahtuma järjestetään toukokuussa jo 30:nnen kerran.

Kouvola
Suomen tunnetuin unissakävelijä nähdään myös Kuusankoskella, kun Turun Linnateatteri tuo Herra Hakkaraisen Kuulas-festivaalille. Kuva tammikuun teatterivierailulta Kotkan kaupunginteatterista.
Suomen tunnetuin unissakävelijä nähdään myös Kuusankoskella, kun Turun Linnateatteri tuo Herra Hakkaraisen Kuulas-festivaalille. Kuva tammikuun teatterivierailulta Kotkan kaupunginteatterista.Antti Ojala / Yle

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas on hemmotellut lapsiyleisöä jo vuosikymmeniä. Toukokuussa tapahtumaa vietetään jo 30:nnen kerran.

Toisin kuin aiempina vuosina, tänä vuonna ohjelmistoon on kutsuttu Suomesta ja ulkomailta tekijöitä ja ryhmiä, joita festivaalijärjestäjät ovat nimenomaan halunneet tuoda yleisön nähtäville. Normaalisti esitykset ja teatteriryhmät on valittu haun perusteella.

Teemana ovat modernit klassikot, tutuimpina esimerkkeinä Muumilaakson talvi ja Peppi Pitkätossu.

– Mielestämme jokaisen sukupolven on tärkeää nähdä sivistykseen kuuluvia klassikkoesityksiä. Olemme kutsuneet hyvin erilaisia, ehkä klassikon muotoja ja reunaehtoja venyttäviäkin esityksiä, sanoo toiminnanjohtaja Annukka Ruuskanen.

Päällimmäisenä tästä kaikesta on jäänyt mieleen yhteisöllisyys.

Annukka Ruuskanen

Kajaanin kaupunginteatteri lämmitteli Kuulasta varten uudelleen ohjelmistossaan olleen Max ja Moritz -näytelmän. Näytelmässä hyödynnetään myös sirkusteatterin keinoja.

Muista teattereista mukana ovat muun muassa Turun Linnateatteri, joka tuo lavalle Herra Hakkarainen harrastaa -näytelmän sekä Suomen Kansallisteatteri Puluboin ja Ponin lauluja -konsertillaan.

Ei pelkästään Prinsessa Ruususta

Moderneja klassikoita on haettu suomalaisten näytelmien lisäksi ulkomaisilta tekijöiltä.

– Klassikkoteema voi olla muutakin kuin pelkästään prinsessa Ruusunen. Juha Laukkanen esimerkiksi tuo klassisen aasialaisen nukketeatterin näyttelyn meille esille, sanoo Ruuskanen.

Lasten Teatteritapahtuma Kuulas-festivaali järjestetään 17.-20.5.2017.
Lasten Teatteritapahtuma Kuulas-festivaali järjestetään 17.-20.5.2017.Antti Ojala / Yle

30-vuotisjuhlan kunniaksi näytelmien lisäksi järjestetään lapsille juhlakarkelot. Niissä on tarkoitus muistella festivaalin menneitä vuosia.

– Päällimmäisenä tästä kaikesta on jäänyt mieleen yhteisöllisyys. Monet festivaalit ovat varsinkin isommissa kaupungeissa eri esitystiloissa. Koska koko Kuulas tapahtuu käytännössä saman katon alla, tästä tulee tietynlainen kansainvälinen perhetapahtuma, summaa Ruuskanen.

Esitykset ovat pääasiassa Kuusankoskitalolla, lukuun ottamatta Peppi Pitkätossua, joka nähdään Kouvolan teatterilla. Lisäksi Helsingin kaupunginteatteri tekee vierailuja kouluihin.

Tapahtumassa järjestetään myös ilmaisia työpajoja lapsille.

Kuulas-festivaalin pääjärjestäjä on Työväen Näyttämöiden Liitto, joka toimii Helsingissä ammatti- ja harrastajateattereiden yhteisenä järjestönä. Kuulaksen lisäksi se järjestää Työväen Näyttämöpäiviä Mikkelissä ja Nuorten teatterifestivaali Murrosta Tampereella.