1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

RKP:n pormestariehdokas Eva Biaudet: Meillä on aina varaa auttaa lapsia vaativissa elämäntilanteissa

Biaudet haluaa kehittää Helsingistä entistä suvaitsevaisemman ja monikulttuurisemman kaupungin.

kuntavaalit
Pormestariehdokas Eva Biaudet.
Pormestarikierros 2017 - Eva Biaudet

Eva Biaudet (r.) tunnetaan vähemmistöjen ja tasa-arvon puolustajana.

Yhdenvertaisuusvaltuutettuna vuosina 2010–2015 työskennellyt Biaudet on saanut Yhdysvaltojen entiseltä ulkoministeritä Hillary Clintonilta TIP Hero -palkinnon (siirryt toiseen palveluun) työstään ihmiskauppaa vastaan sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti vuonna 2011. TIP-lyhenne tulee sanoista "Trafficing in Persons".

Helsingin pormestarina Biaudet kehittäisi kaupunkia entistä suvaitsevaisempaan ja monikulttuurisempaan suuntaan.

Biaudet: Helsinki tarvitsee maahanmuuttajia

Biaudet'n mielestä Helsinki tarvitsee maahanmuuttajia, ja heidän lapsilleen pitää taata hyvät edellytykset sopeutua yhteiskuntaan. Eväät siihen saadaan koulun penkillä, Biaudet sanoo.

– On aina haaste vaihtaa kieltä ja ympäristöä. Kaikki lapset, joilla on erityisiä ja vaativia elämäntilanteita, tarvitsevat apua. Sen antamiseen meillä on aina varaa.

Biaudet on tyytyväinen siitä, että kouluissa rakennetaan jo nyt lain edellyttämiä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia. Tätä työtä pitää hänen mielestään jatkaa.

– Tarkoituksena on pohtia yhdessä lasten, vanhempien, opettajien ja muun henkilökunnan kanssa niitä kohtia, joissa on haasteita.

Lähiöt kuntoon

Koulujen lisäksi eriarvoistuminen pitää pysäyttää laajemminkin lähiöissä Biaudet'n mukaan, sillä niiden kehittäminen tukee hänen mielestään tasa-arvoa.

– Lähiöiden pitää olla viihtyisiä, että niissä on mukavaa asua. Yleensä niissä on luonto lähellä, mutta myös rakennusten pitäisi olla hyvässä kunnossa. Se lisää tasa-arvoa Helsingissä.

Olemme hyviä rakentamaan siltoja ihmisten välille.

Pormestariehdokas Eva Biaudet, RKP

Asuntopulan helpottamiseksi Biaudet kannattaa täydennysrakentamista, jotta lähimetsät ja -rannat säilyisivät.

– Täydennysrakentaminen palvelee olemassa olevaa rakennuskantaa, ja sillä saa vaihtelevaa tulosta. Voidaan saada erilaisia perheitä ja eri ikäpolvia yhteen, jolloin palveluiden tarve ja tarjonta ovat paremmin tasapainossa.

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistämiseksi Helsinki voisi Biaudet'n mukaan ottaa mallia muista eurooppalaisista kaupungeista.

– Esimerkiksi Wienissä ja Zürichissä on järjestetty vuokrasääntelyä, joka tuottaa sijoittajille ja antaa huokeita vuokra-asuntoja.

Kävelykatuja ja ruuhkamaksuja

Joukkoliikennettä tulisi Biaudet'n mielestä kehittää siten, että se olisi yhä useammille varteen otettava vaihtoehto. Liikenteen kehittämistä hän rahoittaisi ruuhkamaksuilla.

Helsingin keskustaa.
Biaudet haluaa kehittää joukkoliikennettä ja vapauttaa lisää tilaa kävelijöille.Yle

Biaudet'lle on tärkeää, että ydinkeskustassa on paikkoja, joissa ihmiset voivat kokoontua yhteen ja järjestää tapahtumia. Hän arvostaa pohjoismaista, elävää kaupunkikulttuuria.

– Kävelykeskustaa voidaan aina vähän laajentaa, mutta liikenteenkin täytyy sujua, koska olemme täällä niemellä. Keskustatunneli voisi olla yksi vaihtoehto, jos se tarkoittaa, että voidaan lisätä kävelykatuja.

RKP on pieni puolue Helsingissä

Ruotsalaisella kansanpuolueella on nykyisin Helsingin 85-jäsenisessä valtuustossa viisi paikkaa ja se on kaupungin kuudenneksi suurin puolue.

Biaudet'n mukaan puolueen pieni koko ei ole este hänen tiellään mahdolliseksi pormestariksi. Valinta ei välttämättä tapahdu puolueen saaman äänimäärän mukaan vaan lopulta uudet valtuutetut valitsevat pormestarin keskuudestaan.

Valintaprosessin epämääräisyys on herättänyt paljon keskustelua ja kritiikkiäkin julkisuudessa.

– Ainut, mikä on selvää on se, että mikään ei ole selvää, Biaudet summaa.

Hänen mielestään pienen puolueen vahvuus on sen kyky tehdä yhteistyötä.

– Olemme hyviä rakentamaan siltoja ihmisten välille. Tarvitaan pormestaria, joka voi olla kaikkien ihmisten pormestari.

Ylen helmi-maaliskuussa Helsingissä tekemässä kannatuskyselyssä RKP oli puolueista kuudennella sijalla.

Ylen koko maata koskevassa kannatuskyselyssä helmikuussa RKP oli seitsemännellä sijalla.

Lue seuraavaksi