Hiltulanlahden koulu rakennettaneen elinkaarimallilla – valtuusto päättää ensi viikolla

Toiveissa on, että urakan ensimmäinen vaihe olisi valmis syksyksi 2019.

Kuopio
Jynkän koulu.
Juha Vauhkonen / Yle

Eteläisen Kuopion kasvavan asuinalueen, Hiltulanlahden uuden koulun toteutus- ja rahoitusmalliksi kaavaillaan elinkaarihanketta.

Ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle esitetään, että urakka toteutettaisiin kaupungin omistaman koulutilayhtiön, Kiinteistö Oy Kuopion Koulutilojen taseeseen kaupungin takaamalla lainalla. Rakennusyhtiö ja lopullinen päätös toteutuksesta linjattaisiin esityksen mukaan myöhemmin edellyttäen, "että toteutus on Kuopion kaupungille kokonaistaloudellisesti edullinen".

Elinkaarimalli on valittu esimerkiksi rakenteilla olevaan Jynkän kouluun ja keväällä alkavan Karttulan koulun rakentamiseen. Jynkän koulu on valmistumassa kesällä ja Karttulan koulun rakentaminen alkaa ensi viikolla, kun tontilla aloitetaan maansiirtotyöt.

Elinkaarimallissa rakennusyhtiö vastaa kiinteistön ylläpidosta pitkällä palvelusopimuksella. Jynkän ja Karttulan kouluhankkeet toteuttaa Lemminkäinen Talo Oy.

Tavoitteena on, että Hiltulanlahden alakoulun ja päiväkodin sisältävän urakan ensimmäinen vaihe olisi valmis syksyllä 2019. Kustannusarvio on 17 miljoonaa euroa. Koululaisia ja esikoululaisia kouluun mahtuisi alkuvaiheessa noin 370 sekä lisäksi päiväkotilapset.

Toisessa vaiheessa rakennettaisiin erillinen rakennus 150 oppilaalle. Sen kustannusarvio on kaksi miljoonaa euroa. Toisen vaiheen valmistuttua tiloissa voisi olla koululaisia ja päiväkotilapsia lähes 650 ja henkilökuntaa olisi noin 70.

Nykyisessä Hiltulanlahden alakoulussa on tällä hetkellä noin 150 oppilasta. Koulu toimii vuonna 1926 rakennetussa päärakennuksessa, vuonna 2003 rakennetussa viipalerakennuksessa sekä vuonna 2012 rakennetun yksityisen päiväkodin tiloissa.