Menneiden aikojen korjausmies herättää henkiin putkitelkkarin ja vhs-nauhurin – "Laitteet ovat vanhoja ja asentajat ovat vanhoja"

Yrittäjä Jukka Nevalaiselta löytyy perinteistä osaamista, jolla korjataan vuosikymmeniä vanhat retrolaitteet.

Tv- ja videohuolto
Yrittäjä Jukka Nevalainen.
Juha Korhonen / Yle

Kotkan Karhulassa sijaitsevan tv-huollon sisääntulon läheisyydessä hyllyllä on liuta vhs-soittimia sekä vanhan mallisia radioita. Vanhoja radioita löytyy myös liikkeen takaosasta ylähyllyltä. Pöydällä on lp-soitin 1990-luvulta. Yrittäjä Jukka Nevalaisen mukaan vastaavia soittimia oli varsinkin varakkaammissa talouksissa.

Liikkeen takaosassa sijaitsee myös työpiste, jossa Nevalainen korjaa laitteita. Putkiradiot, kela- ja vhs-nauhurit, levysoittimet ja putkitelevisiot saavat Nevalaisen käsissä vielä vuosia lisää käyttöaikaa. Tällä hetkellä työn alla on kelanauhuri. Sille tehdään mekaaninen huolto, jolla yritetään saada laitteeseen muutama vuosi henkeä lisää.

Nevalaisen mukaan vuosikymmeniäkin vanhat laitteet toimivat erittäin hyvin, paremmin kuin nykyiset laitteet. Varaosia löytyy yllättävänkin hyvin internetistä, mistä löytyvät tänä päivänä myös esimerkiksi kytkentäkaaviot.

Radioita hyllyllä.
Minna Heikura / Yle

– Laitteet on aikoinaan tehty toimimaan ja ne tulevat toimimaan. Tietenkin huoltoa tarvitaan välillä, mutta elinvuosia niille saadaan vielä kymmeniä lisää. Nykyajan laitteet on tehty kertakäyttöisiksi.

Nevalainen kertoo, että putkitelkkarit hävisivät kuvasta vuonna 2006. Analogiset televisiolähetykset antenniverkossa loppuivat vuoden 2007 syksyllä.

Putkitelkkareita tuodaankin huoltoon enää vähän, mutta muita, jopa vuosikymmeniä vanhoja laitteita näyttäisi ihmisten kotoa löytyvän vielä runsaasti.

– Niitähän löytyy ihan mahdottomasti, jos niitä vain aletaan penkoa. Nythän on alkanut lp-levyjen uusi tuotantokin, että kyllä niitä tulee huoltoon ihan kiitettävästi.

Murros on ajanut liikkeitä alas

Pikkupojasta asti kytenyt luova hulluus ja kiinnostus elektroniikkaan johdatti Jukka Nevalaisen tv-huollon yrittäjäksi vuonna 2003. Nevalainen muistelee, että vielä tuolloin Kotkassakin oli useampia alan yrityksiä, jotka sittemmin ovat pääosin hävinneet.

Nevalaisen yritys on tiettävästi lähialueen ainoa, joka korjaa retrolaitteita.

Laitteet on aikoinaan tehty toimimaan ja ne tulevat toimimaan.

Jukka Nevalainen

– Alalla on tapahtunut suuri murros, uudet laitteet ja tekniikka. Taulutelevisiot ovat lyöneet itsensä läpi, eikä monikaan lähtenyt enää kouluttamaan itseään niiden korjaamiseen.

Nevalainen päätti kouluttautua, ja nyt hänen tv-huoltonsa pöydillä ja lattioillakin on suuria taulutelevisioita huollossa.

– Jos alueella on ainoastaan yksi liike, niin kyllä tästä yksi ihminen leivän saa. Mutta ei nämä mitään kultakaivoksia ole.

Yrittäjä ei malta jättää työtään

Niin sanotut retrolaitteet muodostavat noin 40 prosenttia yrityksen huoltotöistä. Laitteita tuovat huoltoon erityisesti vanhemmat ihmiset, mutta myös asentajien keski-ikä alkaa olla jo varsin korkea. Nevalainen heittää saavansa laitteista 95 prosenttia kuntoon.

Radion korjausta työpöydällä.
Minna Heikura / Yle

– Nämä laitteet olivat meidän jokaisen käytössä silloin, kun olimme itse nuoria. Siitä johtuu tämä, että laitteet ovat vanhoja ja asentajat ovat vanhoja, Nevalainen naurahtaa.

Onko siis uhkana, että jossain vaiheessa ei ole enää asentajia, jotka osaisivat korjata retrolaitteita?

– Sehän se skenaario on.

Myös Jukka Nevalainen on jo osa-aikaeläkkeellä. Tv-huollon ostaessaan hän teki vaimon kanssa kymmenvuotissopimuksen, joka on venähtänyt jo muutaman vuoden yli. Nevalaisella on kuitenkin opissa henkilö, josta toivoo liikkeelleen jatkajaa, sikäli jos Nevalainen itse edes malttaa lopullisesti eläkepäiville asettua.

– Tämä työ on niin älyttömän kivaa, ettei tätä niin vain jätetä. Ehkä tämä työ jättää sitten minut. Sitten kun minut nostetaan tuohon ulkopuolelle, niin sitten minä jätän tämän työn.