1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liharuoat

Evira: Ei tiedossa, että Suomessa olisi vaarallista brassilihaa

Brasiliassa vientikieltoon asetetuista tehtaista on tuotu todennäköisesti vain vähän lihaa Suomeen. Tiedossa ei ole ruokamyrkytyksiä brassilihasta Suomessa.

Kuva: Miguel Schincariol / AFP

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei ole saanut viitteitä siitä, että Suomen markkinoille olisi tullut kuluttajille vaarallista lihaa Brasiliasta.

Viikonloppuna paljastui, että eteläamerikkalaisvaltiosta on viety laajamittaisesti ulkomaille syömäkelvotonta lihaa. Brasilian viranomaiset ovat panneet neljä tehdasta vientikieltoon. Näistä kolme on toimittanut runsaan vuoden sisällä EU-maihin siipikarjan ja naudan lihaa.

Ongelmalaitoksista Suomeen tuodun lihan määrä on todennäköisesti pieni, sanoo johtaja Leena Räsänen Evirasta.

– Suomessa ei myöskään ole raportoitu yhtään ruokamyrkytystä, jonka lähteenä olisi ollut brasilialainen liha.

Eviran lisäksi maahantuojat selvittävät silti edelleen aktiivisesti, onko Brasilian huonoa lihaa Suomessa. Noin 30 maata on kieltänyt tai kieltämässä kokonaan lihantuonnin Brasiliasta. EU ei ainakaan toistaiseksi ole ryhtynyt yhtä laajoihin toimiin.

Epäilyksenalaisia brasilialaislaitoksia oli alun perin 21. Tuolloin Evira kertoi näiltä tehtailta tulleen Suomeen pakastettua ja noin 6 000 kiloa tuoretta naudanlihaa sekä vajaat 10 000 kiloa siipikarjan lihaa.

Nyt kun vientikiellossa on kolme EU:hun toimittavaa laitosta, Eviran arvion mukaan Suomeen päätyneen epäilyttävän lihan määrä on todennäköisesti pienempi kuin aiemmin arvioitiin.

Suomessa suurissa kauppa- ja ravintolaketjuissa brasilialaista lihaa on tarjolla melko vähän, vaikka Brasilia onkin maailman suurin naudan- ja siipikarjan lihan viejä.

Kohu sai alkunsa Brasilian poliisin perjantaisista iskuista lihantuotantolaitoksiin. Tuottajien epäillään lahjoneen niin terveysviranomaisia kuin poliitikkojakin, jotta nämä eivät huomioisi epähygieenisiä toimia kuten mädäntyneen lihan prosessointia ja salmonellaa sisältävän lihan vientiä ulkomaille.