1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terrorismi

Vuosi Brysselin iskuista – Pahamaineinen iskun suunnittelija kadonnut jäljettömiin

Marokkolais-belgialainen Oussama Atar suunnitteli Pariisin ja Brysselin terrori-iskut. Atarin viime vuodet ovat tarina nuoren miehen radikalisoitumisesta ja noususta korkeaan asemaan maailman pelätyimmässä terrorijärjestössä.

terrorismi
Rikospaikatutkijat työssään Brysselin lentokentällä
Rikospaikatutkijat työssään Brysselin lentokentällä 23. maaliskuuta 2016.Geert Vanden Wijngaert / EPA

Belgiassa muistetaan yhä takavuosien kampanja yhdysvaltalaisissa vankiloissa Irakissa viruneen parikymppisen marokkolaisbelgialaisen nuorukaisen vapauttamiseksi. Vuosia myöhemmin kampanja kytkeytyy Belgian painajaiseen: Brysselin tuhoisiin terrori-iskuihin tasan vuosi sitten.

Pienimuotoinen kansanliike käynnistyi, kun Belgiassa syntynyt ja varttunut marokkolaistaustainen Oussama Atar pidätettiin Irakissa vuonna 2005 epäselvissä oloissa.

Keskellä Irakin sotaa hän sai vuosien vankeustuomion laittomasta maahantulosta Syyrian puolelta. Hänet passitettiin yhdysvaltalaisten pahamaineisiin vankiloihin: Abu Ghraibiin, Camp Cropperiin ja Camp Buccaan.

Atarin omaiset kertoivat tämän matkustaneen Syyriaan ja Irakiin opiskelemaan arabiaa ja avustustyöhön. Perhe kertoi (siirryt toiseen palveluun)Atarin sairastavan munuaissyöpää.

Abu Ghraib vankeja.
Abu Ghraibin vankila Irakissa.Wathiq Khuzaie / EPA

Ihmisoikeusjärjestöt Belgiassa vaativat hänelle parempia vankilaoloja. Brysselissä järjestettiin pieniä mielenilmauksia hänen vapauttamisekseen. Belgian hallitus vetosi (siirryt toiseen palveluun)Irakiin ja Yhdysvaltoihin Atarin saamiseksi takaisin kotimaahan humanitäärisistä syistä.

Tapaukseen liittyvät ponnistelut käyvät ilmi muun muassa Wikileaksin julkaisemasta vuodetusta diplomaattisähkeestä (siirryt toiseen palveluun).

Vuonna 2012 Ataria kuljettanut kone viimein laskeutui Brysselin lentokentälle. Neljä vuotta myöhemmin Atarin ohjaamat terroristit iskivät samaiselle kentälle maaliskuussa 2016.

Turvallisuusviranomaiset etsivät nyt Ataria epäiltynä terroristien värväämisestä ja Euroopan viime aikojen pahimpien terrori-iskujen suunnittelusta.

Tuoreita jälkiä miehen liikkeistä heillä ei ole.

Belgian vuoden takaisen terrori-iskun tutkinnassa on paljastunut, että Atar todennäköisesti junaili Brysselin ja Pariisin terrori-iskut Syyrian Raqqasta käsin. Raqqa on äärijärjestö Isisin valtaamien alueiden pääkaupunki Syyriassa.

Viranomaiset pääsivät Atarin jäljille, kun Brysselistä löytyi vuosi sitten roskalaatikkoon hylätty kannettava tietokone lähellä iskun hyökkääjien käyttämää asuntoa Schaerbeekin kaupunginosassa.

Koneelta paljastui äänitiedostoja, joilla Abu Ahmed -taistelunimellä esiintyvä henkilö antoi kuulijoille pomminvalmistusohjeita. Puhuja oli Atar.

Brysselin lentokentällä ja Maelbeekin metroasemalla iskeneet itsemurhapommittajat, El Bakraouin veljekset, olivat Atarin serkkuja. Tiettävästi he eivät olleet koskaan matkustaneet Syyriaan tai Irakiin.

Pelastustyöntekijöitä Rue de la Loin kadulla Brysselissä Maelbeekin metroasemalla tapahtumeen räjähdyksen jälkeen 22. maaliskuuta.
Pelastustyöntekijöitä Brysselissä Maelbeekin metroasemalla tehdyn terrori-iskun jälkeen 22. maaliskuuta 2016. Olivier Hoslet / EPA

Viranomaiset uskovatkin, että sukulaismies vaikutti Syyriasta käsin serkkujensa ja muiden sukulaistensa radikalisoitumiseen.

Poliisi pidätti myös Atarin nuoremman veljen Yassinen muutamia päiviä iskun jälkeen. Hänellä oli hallussaan avain Schaerbeekin asuntoon, jota hyökkääjät olivat käyttäneet piileskelyyn ja pommien rakentamiseen.

Tietokoneelta löytyi tietoja myös muista mahdollisista kohteista, kuten Pariisin liike-elämän kaupunginosasta La Défensestä ja Amsterdamin lentokentästä.

Atarin yhteys Pariisin marraskuun 2015 iskuihin oli paljastunut, kun kuukausi iskujen jälkeen Itävallassa poliisin haaviin jäi kaksi ääri-islamistiksi epäiltyä. Miesten oli ollut tarkoitus osallistua Pariisin hyökkäykseen, mutta Kreikan poliisi sotki heidän suunnitelmansa.

Abu Ahmed -nimeä käyttänyt Atar oli värvännyt pakistanilaisen ja algerialaisen taistelijan Syyriassa. Miesten oli määrä pyrkiä Pariisiin Turkin ja Kreikan kautta salakuljettajien kyydissä, pakolaisten joukkoon soluttautuneena.

Kreikan viranomaiset kuitenkin huomasivat heidän väärät passinsa. Kaksikko oli viikkoja pidätettyinä.

Toinen miehistä tunnisti poliisin valokuvista Atarin värvääjäkseen, Ranskan turvallisuusviranomaiset kertoivat Politico-julkaisulle (siirryt toiseen palveluun).

Tutkinnan mukaan Atar oli värvännyt (siirryt toiseen palveluun) myös Pariisin Stade de France -stadionin kupeessa iskeneet irakilaiset itsemurhahyökkääjät.

Ranskan poliisi pitää Ataria nyt Pariisin iskujen pääsuunnittelijana, joskin sen mukaan on mahdollista, että käsky iskusta olisi tullut vielä Ataria ylemmältä taholta.

Atar on vasta 32-vuotias, mutta Euroopan turvallisuusviranomaiset pitävät häntä ääri-islamistisen terrorismin veteraanina.

Pariisin iskuissa sai surmansa 130 ihmistä. Belgian iskut surmasivat 32 ihmistä.

Atarin itsensä uskotaan radikalisoituneen viimeistään Irakin vankeusaikanaan. Camp Buccassa hän tutustui monien tulevien jihadistien tavoin radikaaliin Abu Bakr al-Baghdadiin.

Heinäkuussa 2014 julkaistussa propagandavideossa väitetään esiintyvän Abu Bakr al Baghdadi.
Heinäkuussa 2014 julkaistussa propagandavideossa väitetään esiintyvän Abu Bakr al Baghdadi.Al-Furqan Media / AFP / Lehtikuva

Al-Baghdadista tulisi myöhemmin äärijärjestö Isisin johtaja ja Atarista mahdollisesti yksi järjestön korkeassa asemassa olevista komentajista.

Muutama kuukausi vapautumisensa ja Belgiaan paluunsa jälkeen Atar katosi jälleen. Atarin äiti kertoi myöhemmin poikansa lähteneen äkillisesti opiskelemaan Turkkiin, mutta viranomaiset uskovat Atarin paenneen Syyriaan.

Yhdysvaltalaisjulkaisu Politico sitä vastoin kertoo (siirryt toiseen palveluun) nyt, että Atar olisi pidätetty vuonna 2005 hänen osallistuttuaan Irakin Fallujan taisteluihin terroristiverkosto al-Qaidaan kytkeytyvän ryhmittymän riveissä. Tiedot käyvät lehden mukaan ilmi belgialaisviranomaisten vuosi sitten antamasta pidätysmääräyksestä.

Viime kesänä Belgian turvallisuusviranomaiset olivat lähellä saada Atarin kiinni. Elokuussa erikoisjoukot tunkeutuivat kahdeksaan asuntoon Brysselissä (siirryt toiseen palveluun).

– Tiesimme, että hän oli palannut. Kaikki Molenbeekissa olivat puhuneet asiasta jo kaksi viikkoa, tutkintaa läheltä tunteva turvallisuusviranomainen sanoi Politicolle.

Molenbeek on maahanmuuttajien suosima lähiö Brysselistä, jossa useat Pariisin ja Brysselin iskujen tekijät olivat oleskelleet ja piileskelleet.

Erikoisjoukoille tuli kuitenkin vesiperä. Kolme ihmistä pidätettiin. Atarin äiti, sisar ja ystävä vietiin kuulusteltaviksi, mutta heidät vapautettiin pian.

Tutkijoilla ei ole tietoa, miksi Atar oli saapunut takaisin Brysseliin vain muutama kuukausi kevään iskujen jälkeen.

Viime syksynä Atar kiisti väitetyssä kirjeessä äidilleen, että hän olisi suunnitellut tai ohjaillut Belgian iskut. Hän väitti myös, että hän ei tiennyt serkkujensa suunnitelmista.

Belgialaisviestimet julkaisivat Atarin sisaren kautta välitetyn kirjeen, mutta iskujen tutkijat ovat epäilleet sen aitoutta.

Ranskan ja Belgian viranomaiset myöntävät lehtitietojen mukaan, että heillä ei ole aavistustakaan terroristin nykyisestä olinpaikasta. Vahvimmat epäilyt viittaavat hänen piileskelevän jälleen Irakissa tai Syyriassa.

Lue seuraavaksi