Psykiatrinen hoito loppumassa Harjavallassa – sairaala-alue tulossa myyntiin

Harjavallassa on hoidettu yli vuosisadan ajan mielenterveyspotilaita, mutta hoito on lähivuosina siirtymässä Poriin.

psykiatriset sairaalat
Harjavallan Sairaala.
Harjavallan sairaala on meossa myyntiin.Tapio Termonen / Yle

Harjavallan sairaala on päätymässä myyntiin. Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Harjavallassa sijaitseva sairaala on eräs Suomen vanhimmista psykiatrisista hoitolaitoksista. Vanhimmat myytävistä 17 rakennuksesta on rakennettu 1900-luvun alussa ja uusimmat 1980-luvulla. Rakennusten kunto vaihtelee huomattavasti.

Rakennuspinta-alaa on 23 000 neliötä ja sairaalan ympäristön maa-alue on kooltaan noin 27 hehtaaria. Alueen hoitokulut ovat vuodessa noin 1,35 miljoonaa euroa.

Sairaala siirtyy Poriin

Sairaanhoitopiirillä ei ole rakennuksille käyttöä enää sen jälkeen, kun psykiatrinen sairaanhoito siirtyy Harjavallasta Poriin. Muutto tapahtuu aikaisintaan vuosikymmenen vaihteen jälkeen.

Sairaanhoitopiiri sitoutuu vuokraamaan alueen vuoden 2020 loppuun asti niin, että vuokraamiselle on optiot vuosiksi 2021–2022.

Myynti tapahtuu todennäköisesti avoimella neuvottelumenettelyllä. Tämä tarkoittaa, että ensi vaiheessa sairaanhoitopiiri pyytää ostamisesta kiinnostuneita ilmoittautumaan ja kertomaan ehdotuksia alueen käytöstä ja kehittämisestä Samalla pyydetään hintatarjouksia.

Lopulliset myyntineuvottelut käytäisiin enintään kolmen tarjoajan kanssa. Aiemmin Harjavallan sairaalalle on pohdittu uusiokäyttöä muun muassa vanhusten asuntoina ja palvelukeskuksena.